18 d’octubre del 2007

Lectures d'estiu IX. La Cucota


En una llibreria d'un petit poblet pirinenc, amb moltes revistes i quasi sense llibres, trobo inesperadament aquest llibre, del que en tenia bones referències per haver estat un èxit el darrer Sant Jordi a l'Alt Urgell. Del Joan Obiols poques coses es poden afegir. Ja fa molts anys que treballa pels Pirineus, que els ha recorregut de cap a punta, que coneix a tots i a tothom i que no para de treballar calladament per la cultura i la gent pirinenca. I també fa molts anys que fa una obra pirinenca, potser la mateixa i única obra, i aquest llibre simplement n'és un nou lliurament.

Aquesta obra pirinenca del Joan Obiols es fa difícil de definir i classificar, ja que toca molts gèneres. És una obra que a partir del testimoni i memòria oral dels habitants del Pirineu vol recuperar la memòria social de les seves gents, amb elements històrics, unes espurnes de poesia, uns apunts de folklore i una el.laboració literària que dóna forma a les moltes i moltes hores de converses a la vora del foc, al bar mentre es juga la butifarra, a la plaça major del poble o al troç quan es menen els horts.

Amb el seus llibres en Joan Obiols vol fixar uns temps, uns costums, unes persones i uns quants personatges, unes formes de vida i sovint de sobreviure, de treballar i estimar abans que l'oblit del temps els esborri, en un enorme fris que s'esten per totes les valls, pobles i cases pirinencs. És un treball immens, probablement poc lluït, però importantíssim. Només per això es mereix la nostra lectura i el nostre respecte. Per la feina feta i per l'absoluta honestedat de tot el plantejament. Algunes reiteracions i mancances estructurals, petites limitacions literàries no treuen cap mèrit a un llibre que l'autor ens va lliurant cada pocs anys sota nous títols que pel dia de demà quedarà com la gran agenda pirinenca.

La Cucota - Joan Obiols. Ed. Garsineu. Tremp, 2007. 358 p. ISBN 978-84-96779-02-0