El tema de l’escalada a casa nostra, però especialment als llocs protegits, com ara els Parcs Nacionals, Naturals, espais Pein i d’altres és objecte de polèmica recurrent. Massa sovint uns gestors novells i primmirats el primer que fan al redactar un Pla d’Usos i Gestió és prohibir o regular l’escalada, com si aquesta activitat fos el papus de tots els mals de la natura. Els problemes del conservacionisme i protecció del medi natural no depenen de l’escalada i aquesta no mes provoca danys que d’altres activitats humanes. Els escaladors han acceptat restriccions sempre que han estat justificades i són raonables. El col·lectiu s’ha autoregulat, però les injustícies i greuges comparatius no agraden a ningú. Després, poc a poc, amb molta negociació i persuasió, aquests mateixos gestors van retirant o moderant les restriccions.
El segon problema dels escaladors es saber que està prohibit o regulat, on i en quines dates es pot escalar i obrir vies. Normalment la informació és poc transparent, està dispersa, no és fàcilment accessible i provoca confusió. No hi ha cap lloc que centralitzi totes les regulacions, cada espai ho publicita a la seva manera i ni la Feec, l’Administració pública ni el col·lectiu ha sabut muntar un sistema de informació centralitzat.
Per això és d’agrair la iniciativa del Parc Natural dels Ports que ha publicat un complet mapa sobre la regulació de l’escalada. Explica fil per randa les raons de la regulació, el procés seguit, les especies protegides, els llocs regulats i les condicions d’accés. Un mapa de tot el massís recull amb detall la normativa. S’ha ordenat en 29 sectors, diferenciant entre les zones lliures, les prohibides i les de prohibició temporal. A banda de la regulació en sí, d’estar-hi d’acord o no (hi ha hagut un important procés de concertació amb els escaladors locals i s’han pogut arribar a acords) s’ha fet un esforç de divulgació i de facilitar la informació. Ara només faltar-hi penjar-ho en un lloc de fàcil accés a Internet perquè tothom ho pogués consultar fàcilment.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada