En un campament base d'un vuitmil qualsevol, enmig de la nit més freda i nítida de l'Himàlaia, algú volia escriure a les muntanyes sota el cel estrellat. Va alçar els ulls i, enmig de la cúpula més brillant de totes, tres estels li van picar l'ullet.
Són molt els alpinistes que a un camp base a un camp d'alçada, en una nit freda i llarga, han alçat els ulls al cel i han mirat els estels. Aquell tilileig és per a ells? Els estels insinuen que serà possible fer cim?
L'himalaisme és la pràctica de l'alpinisme més exigent, arriscat i grandiós. Les alçades per sobre dels vuit mil metres, la manca d'oxigen, la magnitud d'unes muntanyes que no semblen fetes per l'home conformen un marc excepcional per als muntanyencs. Han estat molts els alpinistes catalans que si han sentit cridats. Han estat moltes les ascensions, expedicions i vies fetes per catalans a l'Himalaia.
Però malauradament a casa nostra, llevat d'alguna expedició singular, l'himalaisme no ha aconseguit crear la mitologia que ha aconseguit a d'altres països de l'arc alpí. Potser han mancat llibres o personatges que hagin sabut transmetre aquelles vivències. Perquè el que no manquen són grans aventures, ascensions importants, alpinistes excepcionals.
L'Edu Sallent, que molts ja heu llegit per les seves dues anteriors obres, Mentre hi hagi llum i Per ser tan blanca, acaba de publicar un llibre que vol omplir aquest buit. Cels de safir és un recull de les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuitmils. No és un llibre documental que vulgui recollir la història de l'Himalaisme català (la feina està pendent, quí s'anima?), sinó que és una obra literària. A partir de la conversa personal amb els protagonistes de les ascensions l'Edu construeix un relat apassionant i apassionat a cavall de la ficció i la realitat. La Màgic Line al K2 de Jordi Coromines, el Makalú de Carles Vallès, l'impressionant Dhaulagiri de Jordi Canyameres, l'Everest de l'Oscar Cadiach, l'Annapurna del Nil Bohigues són només algunes de les aventures recollides. Perquè aquest llibre és per sobre de tot un llibre d'aventures, però d'aventures personals. Més que la dificultat tècnica, el desnivell o risc el més convincent i atractiu és com l'autor penetra i ens transmet l'aventura humana, íntima de l'alpinista.
Com diu l'autor al pròleg, “l'espectacle més alt del món és a punt de començar”. De debó, una molt bona lectura a ne pass manquer.
El dijous 10 d'abril a dos quarts de vuit del vespre es fa la presentació pública a Barcelona, a la llibreria Altair. Ester Sabadell, Jordi Coromines, Eloi Callado, Josep Noguera, Òscar Cadiach Lluís Ràfols, Jordi Canyameres, Nil Bohigues i Carles Vallès han confirmat la seva assistència i participació. Si podeu no us ho perdeu, la vetllada promet.
L'endemà es farà una altra presentació, a Vic, a la llibreria Muntanya de llibres, a dos quarts de nou.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada