7 de maig del 2008

Llops a la Cerdanya



El passat dilluns es publicava al Regió7 aquesta noticia sobre la presència dels llops a la Cerdanya.

Davant de la reintroducció del llop a Catalunya sembla que l’Administració vulgui seguir una política totalment diferent a la que va dur a terme en el procés de reintroducció de l´ós bru. Escamada de la forta contestació social en algunes valls pirinenques per sectors ramaders ara la tàctica sembla una altra. Si llavors es va trompetejar per tots els mitjans, la consigna actual és de silenci i discreció, encara que per alguns és d’ocultisme i desinformació. No és donen dades ni detalls de la ubicació del llop, de les seves accions, s’amaguen les fotografies i els danys produïts. Dóna la sensació que es cerca estabilitzar un mínim de població cànida per tal que una política de fets consumats faci irreversible el procés. Serà millor aquesta política? El temps ho dirà.


9 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja fa uns 3 anys que LV va escriure un recull d'articles sobre la presencia de llops a la muntanya de Riu en concret i pel Cadí- Moixerò en general. Un pastor de Bor, Armand Fluvià, conegut per haver guanyat diversos concursos de gossos d'atura, defensava la presència d'un parell d'exemplars que semblava venien dels Alps italians.
Desde aleshores cap comunicació més oficialment.De tota manera a la zona la certesa és absoluta desde fa molt temps.
Dissabte vam fer un volt per les rodalies del Serrat de les Esposes en un indret que es diu el Grau de l'ós; un torrent abrupte i rocallós amb flora alpina molt interessant i cara de veure com les orelles d'ós i equipada el trós més vertical on la mainada i les mullers van disfrutar. El comentari vé al cas en el sentit de que hi han recons a la comarca, com la Vall d'Ingla o la vall de Pi, solitaries però amb riquesa de flora, fauna i ramaderia que afavoreixen la vida salvatge i depredadora. D'altra banda la presió immobiliaria i el turisme massiu son limitacions obvies i evidents. La questió és com reaccionarà la població asfàltica de caps de setmana devant de la notícia.
Temps al temps.
Un gran blogg, felicitats Enric.
Albert

Manel Riera ha dit...

La notícia no em sorprèn, però em sap greu que no se n'hagi informat abans; és lamentable. El tema, certament, és delicat; alguns en dirien "pelut" (mai més ben dit).
Caldrà fer-ne un seguiment i, en general, mostrar-nos oberts i receptius a aquesta mena de novetats de "poblament" al cor del Pirineu i Prepirineu.
Personalment, dono la benvinguda a aquestes bestioletes intel·ligents i desitjo que no portin gaires maldecaps ni problemes socials (poc probable).

Bernat Gasull i Roig ha dit...

El passat 24 de desembre va creuar-me el llop tot baixant per les gorges del Freser, cosa de quarts de 5 del vespre, vora Queralbs (al vespre, a l'hora dels cabirols que jo en dic). Us ben asseguro que és una sensació ben plaent. Gaudim-ne, és tota una sort de poder fruir d'aquest animal i de la regulació natural (i envejablement precisa) d'isards i cabirols.

Gatsaule ha dit...

Ja em disculparàs que t'ho digui clarament, però dones una informació totalment esbiaixada quan compares a les dues espècies peludes. No te res a veure l'ós, reintroduit expressament per l'Administració, amb el llop, que ha aparegut de forma espontània amb alguns exemplars que venen del nord i algun altre que comença a arribar de l'oest.

En un cas són exemplars marcats i controlats i en l'altre són animals lliures dels que tan sols se'n tenen informacions indirectes.

Celebrem la seva arribada en els dos casos, però sobre tot en el cas del llop, vol dir que estem millor del què ens pensàvem.

enric faura ha dit...

És del tot confirmada la presència del llop a la Cerdanya i el Berguedà. El que per a mi és una novetat és la seva presència al Ripollès, com ens informa el Bernat Gasull (quin privilegi topar-se amb el llop!).

Potser els tècnics de Medi Ambient ho saben, però com "l'apagada informativa" és real no s'ha fet públic.

No qüestiono el fet de la discreció de Medi Ambient. Potser és una bona estratègia.

Gatsaule, certament la reintroducció de l'òs i del llop són diferents. Tanmateix estàs del tot segur que l'aparició del llop al Cadí trompetejada pel Conseller Milà va ser del tot "natural". No tinc cap dada, però des de llavors sempre he tingut la sospita que va ser una reintroducció "facilitada" per la mà humana. Ep, i no em sembla malament.

En tot cas com dius és un bon senyal la presència de noves espècies. La natura no ha dit la seva darrera paraula.

Aka ha dit...

És màgica l'arribada del llop, les muntanyes d'en mica en mica van recuperant tots els seus elements ancestrals.

Ara li toca a la administració protegir-los....

Anònim ha dit...

Segons he llegit, el llop sembla que va entrar a casa nostra el 1995-96 per Madres. Del capcir sembla que deuria passar a la Cerdanya pel carlit. Se n'han vist a la vall d'Eina i també a Fontalba, el que vaig veure deuria correspondre a aquest exemplar. Aquests dies vaig estar per les Cevenes i relament hi ha un corredor força bo encara prou conservat,si es confirma, com així sembla, que són exemplars italo-occitans.
Bernat GR

Anònim ha dit...

Mira, l'altre dia precisament ho vaig escriure a la revista local El 855. Ara que per les serres de Milany, Puigsacalm, Bellmunt i a tot el Bisaura hi tenim voltors i també una bonica colonia de cabirols, només ens faltaria el llop. Doncs sabent que ja volten per el Ripollès cada dia ho tinc més clar!

David Vilaseca

Anònim ha dit...

El passat setembre, tornant del Carlit, en vam poder veure dos exemplars a la zona propera a l'estany Sobirà.