28 de febrer del 2008

Nova federació internacional


Comentavem aquí la transformació que està patint la UIAA. Després de la constitució de la Federació Internacional d’Escalada (IFSC), ahir (27-02-08), en paral·lel a la celebració del Campionat del Món de Suïssa, s’ha constituït la Federació Internacional d’esquí de muntanya amb el nom de International Ski Mountaineering Federation (ISMF).

Així com l’antiga ISMC (International Council for Ski Mountaineering Competitions of UIAA) era de fet una comisió de la UIAA la nova federació neix jurídicament independent d’ella encara que amb la voluntat de treballar plegats. Han estat 31 els estats fundadors i ja s’ha donat entrada a Eslovaquia i Nova Zelanda, mentre Suècia enllesteix els tràmits per associar-se, pel que hi haurà 34 nacions. El seu àmbit d’actuació abasta l’esquí de muntanya de competició. A la junta directiva hi ha dos catalans: Lluís Lòpez com a president i Josep Castellet com a Secretari.

Cal entendre aquesta operació com un nou pas per la professionalització de la competició de l’esquí de muntanya i la voluntat que pugui esdevenir un esport olímpic. Com tot apuntava, la UIAA restarà com la Federació de muntanya, alpinisme i escalada amateur, mentre que els esports més professionalitzats, mediàtics i amb possibilitats d’esdevenir olímpics ja tenen federació pròpia. Caldrà anar seguint l’evolució de les estructures federatives, ja que de ben segur hi haurà nous moviments.