13 d’octubre del 2009

Novament sobre els rescats




En aquest bloc hem parlat a bastament sobre el cobrament de rescats a Catalunya. Quan el passat 1 d'octubre es va oficialitzar el cobrament vaig fer un esborrany per parlar-ne novament, que al final no he publicat per a no repetir-me. Es poden dir algunes coses noves, però fa un parell de setmanes en parlàvem aquí.

Però ahir llegia el darrer Desnivel i una carta dels lectors obria una nova perspectiva sobre la que no havia pensat. Relata un escalador un rescat a Travessani, la correcta operativa logística, però la deficient atenció mèdica, amb possibles conseqüències medulars greus. Assenyala la diferència entre la medicalització en els rescats segons qui els faci, i la manca de formació mèdica dels bombers de la Generalitat. I ho rebla indicant que si ara la Generalitat vol cobrar, ha d'estar disposada a oferir les prestacions exigibles en un servei de pagament, ha de tenir personal amb formació i mitjans adients. I sinó que vigili amb les conseqüències (judicialització).

Queda dit. Em penso que té tota la raó..


2 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Doncs això am lliga amb els maltractes que veig rebre l'any passat per part del personal mèdic que acompanyava als bombers. Una persona que ni sabia posar adequadament una via al braç, i no vull entrar massa amb els detalls del desastre....

A l'hospital em van dir que era el tracte habitual, que no en tenien ni idea, i que algun cop havien tingut algun ensurt seriós!

Però com que dels accidents a muntanya millor no parlar-ne...

Jaume J ha dit...

I hi ha més perspectives! El tema genera debat, i el rum rum fa que fins i tot se'n parli fora: a través de www.skitour.fr he trobat un link a www.kairn.com fent-se ressò de la notícia publicada a The Guardian. Opinions per tots els gustos:
-Si les Secours en montagne français faisait de même vis à vis de nos voisins du sud secourus dans les Pyrénées Orientales parce qu'un peu fatigués d'avoir marché, les caisses des dits secours seraient pleines à ras bord ."
-Il conviendra donc de prendre quelques précautions lorsqu’on pratique la montagne sur la frontière pyrénéenne et disposer d’une bonne assurance."