21 d’octubre del 2004

Base de dades himalaiènca

Les ascensions als cims de l'Himalaia, i especialment als cims de vuit mil metres, sempre han estat seguides per una colla de periodistes, molt afeccionats a fer estadístiques, i controlar el numero d'ascensions, païssos, morts, etc. etc.

D'entre tots els periodistes especialitzats, la figura emblemàtica és Elizabet Hawley. Aquesta senyora és una anglesa solterona, en la millor línia dels anglesos excènctrics colonials, que fa molts anys va decidir anar a viure a Katmandu i establir-se allí. Malgrat que era professora (ara està jubilada i és gran) es va anar aficionat a portar un control de les ascensions als vuit mil himalaiencs. Ella no és escaladora, ni alpinista, ni tans sols li agrada especialment la muntanya, i dubto que hagi anat mai fins un camp base, però per aquestes coses que només tenen els anglesos, s'ha anat dedicant a recollir dades, fins esdevenir una gran especialista i la cronista més prestigiosa i respectada i en aquest moments, fins al punt que no és temerari afirmar que s'ha convertit en tota una llegenda.

Reb les dades de les expedicions, entrevista a alguns alpinistas i finalment aprova o no les ascensions. Té tal crèdit i prestigi, que cap expedició oblida mai d'enviar-li les dades de la seva ascensió, i no es dona cap cim per bo si no ha estat sancionat previament per aquesta dona.

Això ens porta a la reflexió de com el crèdit, el prestig i l'autoritat (que no el poder) es pot anar adquirint amb una actuació d'anys rigorosa, seriosa i professional, i com una comunitat, en aquest cap d'escaladors i himalaistes, pot reconèixer com a lider a una persona en principi de fora del seu àmbit acreditada per una trajectòria reconeguda per tots. Si miss Hawley diu que un alpinista no ha fet cim o que hi ha serioses dubtes que ho hagi fet, és acceptat per tota la comunitat himalaienca com paraula de Déu.

Ara acaba de sortir un CD amb una enorme base de dades amb totes les informacions recollides per Hawley, informació que esdevé una eina utilissima i fonamental per tenir a ma la documentació més rigurosa sobre l'Himalaia.

El títol és : The Himalayan Database: The Expedition Archives of Elizabeth Hawley.