29 d’agost del 2007

22 anys de l'Everest i polèmica


Ahir 28 d’agost es va escaure el 22è aniversari de la primera ascensió a l’Everest per catalans. La cordada formada per Oscar Cadiach, Carles Valles i Toni Sors feia cim, assolint un cobejat objectiu nacional que fou molt celebrat a casa nostra. Els mitjans de comunicació, les televisions, diaris i ràdios van parlar de l’alpinisme català i tothom deia: “hem fet el cim”.

Faig esment d’aquesta data per un altre motiu. Aquella ascensió es va fer pel vessant nord i es va dir que era la primera expedició que havia superat el segon esglaó en lliure, gràcies a l’Òscar Cadiach. En aquell moment no se li va donar gaire importància, però la passada primavera l’alpinista Conrad Anker va reclamar el mèrit de ser el primer en passar el segon esglaó en lliure, ja que no havia tocat per a res l’escala i cordes que normalment hi ha. Algunes webs anglosaxones (http://www.explorersweb.com/news.php?id=16200, http://www.explorersweb.com/news.php?id=16142, http://www.mounteverest.net/news.php?news=16115) se’n van fer ressó i van acusar a l’Oscar Cadiach de no haver dit la veritat, ja que ell si que havia utilitzat l’escala i per tant no havia fet la primera en lliure, a més a més de no ser gaire clar amb l’actuació dels sherpes. La polèmica no va anar gaire més enllà. Jo mateix vaig escriure un petit post, que finalment no vaig publicar perquè em va semblar que només serviria per alimentar una falsa polèmica d’uns mitjans de comunicació que cerquen saragata on no n’hi ha.

Però en el número de setembre Desnivel cau en el parany i en parla. Amb la confusió i poca claredat habitual de qui redacta l’editorial, es diu que l’Oscar Cadiach no va dir tota la veritat i torna a treure el tema.

Què va passar? L’Oscar Cadiach va pujar escalant sense utilitzar l’escala, però hi va passar alguna assegurança. Per això ara es diu que no va ser el primer home que va passar el segon esglaó en lliure. Des de llavors totes les expedicions han utilitzat les cordes i escala. Ara Conrad Anker reclama que ell és el primer home en haver forçat en lliure el segon esglaó, ja que no ha tocat per a res cap escala ni corda. Per la boca petita, però, ha de reconèixer que ha pujat amb oxigen artificial.

On està el problema? Què és exactament una escalada en lliure? És més net passar una baga per una escala o utilitzar oxigen artificial? És una lluita d’egos entre alpinistes? És vol reescriure la història?

Crec que l’Oscar Cadiach mai ha tingut una voluntat d’enganyar. El seu curriculum i historial l’avalen com un alpinista molt prestigiós.

Es veuen les coses igual ara que fa 22 anys? Evidentment que no. Tot evoluciona. Té més mèrit aquesta ascensió del Conrad Anker que la del Cadiach? No ho crec.

En tot cas, em semblen ganes de crear una polèmica inútil i estèril, potser simplement per vendre més exemplars o aconseguir més visites a unes webs. Em temo que un cop més la muntanya, i especialment l’Everest, serveix com a camp de batalla per a guerres que poc hi tenen a veure.


2 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Tot plegat és tan ridícul que fins i tot fa riure. Ja m'agradaria veure si Desnivel diria el mateix si l'Òscar fos madrileny....

efaura@xtec.cat ha dit...

Hola Gatsaule, tens tota la raó. M'agradaria saber si que faria Desnivel si fos el cas del Juanito Oiarzabal o el Carlos Sòria.