13 de novembre del 2009

Els Pirineus vuitcentistes




Els afrancesats que estimem els llibres sempre ens hem admirat la devoció que tenen els nostres veïns a recuperar llibres antics i fer-ne un petit esdeveniment. Obres de la bibliografia, oblidades, desconegudes o perdudes que un bon dia un savi o una rata de biblioteca redescobreix en racons ignots i es reediten. I llavors se’n parla, es lloa i es llegeix. És així com es fa i es construeix una cultura. Afegint baules a una llarga cadena que s'estén al llarg dels segles.

A casa nostra això no passa o si passa és excepcional. Llegim poc, recuperem menys llibres antics i quan ho fem no ho sabem vendre. Per això no voldria que restes en la desconeixença una reedició interessant. És el la Descripción física, civil i militar de los montes Pirineos (1794) del gallec José Cornide Saavedra.

Té un alt valor històric, i probablement sigui un dels primers textos sinó el primer sobre els Pirineus escrit des de la perspectiva d’un home il·lustrat. És una obra inèdita, que veu la llum per primer cop, i pensem que només té cinc anys de diferència respecte als cèlebres Observations faites dans les Pyrénées... que es considera una de les pedres seminals del naixement del pirineisme. És un text que s’ha d’entendre com a recolzament a la negociació amb França per la fixació de les fronteres. El llibre comença amb un discurs preliminar, on fa una revisió dels Pirineus des de l’Edat Antiga fins l’època moderna, segueix amb una Historia natural del Pirineo, amb explicacions geològiques, botàniques, de fauna, continua amb una descripció política de les geografies que l’envolten, és a dir, províncies o regnes, seguidament fa una relació dels monestirs dels Pirineus, i ho conclou amb un capítol miscel·lani. Com a apèndix s’incorporen uns documents per a defensar la posició espanyola en la fixació de les fronteres.

És un text clarament vuitcentista, que ens dóna una visió del Pirineu de tot superat a l’actualitat, però d’un enorme valor històric i documental. En fi, una raresa bibliogràfica pels erudits dels llibres dels Pirineus.

Descripción física, civil i militar de los montes Pirineos (1794).
José Cornide Saavedra. Monografies de l’Ecomuseu n 5. Ed. Garsineu


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Algún dia haurem de fer un monument a Garsineu, és a dir, al Francesc Prats i a la Blanca Capdevila. Mentre la majoria d'editorials evolucionen cap a l'exaltació de la pura banalitat, Garsineu aposta per les idees, per la recuperació històrica, per la literatura oblidada... és a dir, pels treballs seriosos i per l'autèntica cultura de muntanya. No som com França, és cert, però almenys és un orgull com a país poder dir que tenim una editorial com Garsineu.

enric faura ha dit...

Efectivament la tasca de Garsineu és extraordinària. Lluny de la capital, del marquèting i de la banalitat comercial, fan una aposta per les idees, el coneixement i la qualitat, en silenci i sense cercar el reconeixement.
En el darrer Vèrtex especial sobre el Pallars es va publicar un breu article sobre ells que volia ser un modestissim reconeixament.

Unknown ha dit...

good article
hadoop training

hadoop training classes