12 d’agost del 2009

Adéu Riccardo





El passat dijous dia 6 d'agost va morir a Lecco als 100 anys Riccardo Cassin.

Són molts els adjectius que se li poden dedicar: un bulldozzer de l'alpinisme, el monstre de les Jorasses, l'aranya de Lecco, etc, etc.

En vam parlar el passat mes de gener arran de la celebració del seu centenari. En aquest apressat apunt estiuenc només reiterar la nostra admiració per un dels alpinistes més importants del segle XX i dir adéu a un dels grans.

Aquí i aquí més informació.


3 comentaris:

lluís ha dit...

31 de Juliol de 1938, Refuge du Requin: 3 italians demanen al guarda "Per on es va a la cara nord de les Grandes Jorasses?".
Hi arriben després de rodejar un esperó, la veuen. Conclusió de Cassin: "Es pot fer".
I així és, la fan.

en Girbén ha dit...

Ara em venen al cap les facècies del Riccardo que explica el Fosco Maraini al G4 (quina muntanya, quin equip el de Bonatti i Mauri, i quin llibre!). Quan el Cassin s'ocupava d'aconseguir carn per a l'expedició combinant la cacera de cabres salvatges i l'escalada en uns llocs a la seva mida: les llavors inèdites Catedrals del Baltoro i les Torres del Trango.
Gran de debò el Riccardo!

Jordi Lalu ha dit...

No cal anar tan lluny per a descobrir el vessant de caçador oportunista d'en Cassin. En el memorable llibre de Georges Livanos dedicat a la vida de l'italià ("Il était une fois le sixième degré", i que faríeu bé de llegir en VO), explica que abans d'enfilar-se pel Badile van preparar-se un banquet amb una cuixa d'un isard mort de feia dies que van trobar a la gelera sorprès per una allau juntament amb altres dos infeliços congèneres. L'anècdota és ja de per si divertida, però "Le Grec" l'explica amb aquella sornegueria desternillant que el caracteritzava. Eren l'un per l'altre! Després s'esdevindria el drama a dalt del cim, amb la mort de Molteni i Valsecchi, que no eren de fet membres de la seva cordada. Tots els companys d'en Cassin eren al seu torn alpinistes de gran tècnica i endurança: Ratti, Esposito, Tizzoni, Dell'Oro, Vitali, Pozzi...