14 de juny de 2007

Montgarri


Uns dies abans de les eleccions municipals es publicava en un breu d’alguns diaris lleidatans la venda del poble de Montgarri a un particular de Madrid, un alt executiu de la cadena Vitaldent. El preu de la transacció sembla que ha estat al voltant de 5,5 milions d’euros. La compra inclou totes les cases deshabitades i una superficie de terreny d’unes 200 ha i s’ha fet a l’anterior propietari, la familia Buitran de Saragossa. El nucli té tres habitants censats. El nou propietari vol convertir-lo en un complex d'ecoturisme, que respectarà l'arquitectura dels antics immobles. L'operació no inclou l'ermita i refugi anex, propietat del bisbat ni una altra borda que funciona com a refugi privat ocasional. L'associació Amics de Montgarri ha valorat positivament la compravenda dels terrenys.


Haig de confesar que la noticia m’ha interessat, ja que tinc una estima especial per al lloc. Montgarri i les seves valls són un dels indrets estimats de la meva memòria sentimental pirinenca.

L’operació sembla clara. Aprofitar la potència turística de la vall d’Aran per crear un complex turístic d’alt nivell al poble de Montgarri. Però la situació és curiosa i aparentment complexa. La qüalificació urbanística del poble de Montgarri no permet a l’Ajuntament de Naut Aran atorgar cap tipus de llicència d’obres. El 2002 es van modificar les normes per evitar la urbanització del Plà de Beret i l’Orri, establint una regulació enormement restrictives que afecten a Montgarri. El poble de Montgarri i els seus environs tenen una qüalificació de zona no urbanitzables de protecció especial, la més restrictiva de tot el Naut Aran. A més a més és una àrea PEIN i ara està inclosa dins el nou Parc Natural de l’Alt Pirineu. Amb aquesta protecció només s’autoritzen usos molt restrictius i només es poden autoritzar obres en casos excepcionals. D’entrada sembla que el projecte de la nova propietat de crear un complex ecoturístic no serà fàcil.

A les darreres eleccions municipals del 27 de maig els resultats a Naut Aran han estat els mateixos. 5 regidors per CDA (Convergència democràtica aranesa) i 4 regidors per UDA-PM-PSDSC. Al Consell General en canvi pot haver-hi tomb. S’ha de recordar que per impulsar la revisió de les normes urbanístiques que afecten a Montgarri és imprescindible el recolzament de l’Ajuntament, ja que és la única administració que pot iniciar la tramitació de la modificació al tractar-se del seu terme municipal.

Així que ens trobem en una situació on una persona ha pagat quasi 1.000 milions de les antigues pesetes per una finca i unes edificacions on pràcticament no hi podrà fer res. Potser que aquesta persona sigui un enamorat del lloc que simplement ho vulgui conservar tot tal com està o bé que es comenci a moure algunes peces en el nou consistori per “flexibilitzar” la normativa. Segur que aviat tindrem noticies.


3 comentaris:

Aka ha dit...

Es preferible que es quedi com està a que es converteixi en un lloc d'oci freqüentat per moltes persones, molts cotxes i molta brutícia (i segurament només per persones amb alt poder adquisitiu)

Anònim ha dit...

Hola,

Buscant per internet he trobat per casualitat el teu blog.

Fa segles vas escriure un article sobre el poble de Montgarri.

Estic molt interessada en saber tot el q es cou al voltant del poble. Quan van publicar aquesta not�cia al diari, fa un any, vaig enviar mails a l'Associaci� Amics de Montgarri i al Refugi, per� mai he rebut resposta.

Em fa una mica de por el q s'hi pugui fer all�... est� massa a prop de les estacions d'esqu� per anar b�!!

Si t'assabentes de qualsevol cosa, t'agrairia que m'ho fessis saber... al capdavall, aquest poble �s molt important per mi i la meva fam�lia.

Gr�cies per endavant,

Montgarri

Anònim ha dit...

Pues, a 9 de julio de 2009 he visto que planes o no territoriales de protección se los han saltado a la torera porque están construyendo un hotel a todo trapo, esta a un 1.5 km de Montgarri yendo hacia Beret... flipo!!!