9 de juny del 2007

La Pleta plega

La Pleta plega. Per qui no siguin de Barcelona és un llibreria de muntanya, que s’està al carrer Mallorca tocant a l’avinguda Roma. És una mala noticia que feia temps que s’anunciava però que s’ha fet pública recentment. Des del Nadal les vendes havien minvat notablement i encara que el Sant Jordi va ser un bon moment, la situació no s’ha recuperat i ha precipitat la seva fi. Romandrà oberta fins el 29 de juny i ara fa rebaixes.

Parlar de La Pleta es parlar de l’Eliseu Badosa, un enamorat del llibre de muntanya, que sempre ha portat el negoci amb una enorme vocació. És també un bon lector de narrativa i es llegeix els llibres a consciència, pel que el seu consell sempre era encertat. Ja li podies demanar un llibre, una guia o un mapa rar. Feia mans i mans per aconseguir-lo i servir als seus clients. S’havia anat centrant amb guies d’escalada d’arreu del món, fins esdevenir una llibreria molt especialitzada. Potser aquesta hiperespecialització, l’ubicació del local o la competència d’altres llibreries hagin estat alguna de les causes del tancament. O potser les llibreries virtuals a Internet, que permeten comprar qualsevol llibre a qualsevol lloc sense intermediaris. El sector del llibre, especialment de les petites llibreries de barri, viu una època molt complicada. Està en plena transformació i La Pleta és una víctima més d’aquest procés.

Però potser hi ha quelcom més. Parlant amb l’Eliseu es fàcil intuir que l’amor pel llibre de muntanya cotitza a la baixa entre el jovent. El fenomen d’Internet té una força imparable. Les ressenyes a les webs, les informacions dels fòrums, el contacte directe entre escaladors i excursionistes estan fent perdre molt clients a les llibreries. Però potser el més preocupant es que s’està perdent el respecte, el caliu, l’afició i la tradició pel llibre de muntanya. Tanmateix les editorials publiquen més que mai. Temps complexos.

A Catalunya continua la tradicional Quera com a referència, la força de l’Altair, i la Muntanya de llibres a Vic, que amplia local. I algunes botigues de material, gimnasos i poca cosa més especialitzada. Futur incert per les llibreries de muntanya.

En aquesta hora trista només se donar gràcies a l’Eliseu per la seva tasca durant tots aquests anys. I des d’aquest petit bloc continuar al costat del llibre de muntanya.


1 comentaris:

Anònim ha dit...

L'Eliseu és un tiu collonut!!

Trobarem a faltar La Pleta, amb el bar, els savis consells de l'Eliseu i en definitiva el bon ambient muntanyenc que es respirava en aquell local