24 de maig del 2007

Sant Aniol 07

El proper diumenge 27 de maig es realitzarà el 50è Aplec de Sant Aniol d’Aguja, a l’Alta Garrotxa. L'Aplec és molt antic i tradicional, i el que ara se celebra és el cinquantenari de la inauguració del refugi de Sant Aniol i de la represa del peregrinatge dels veïns de Sant Llorenç de Cerdans, a l’altra banda de la ratlla.

El programa comença amb la trobada a les 9:30 a l'ermita de Sant Aniol i pujada fins al collet de Clarioles per tal de rebre els peregrins de la Catalunya Nord. A dos quarts d’onze eucaristia, concelebrada entre el bisbe d'Elna-Perpinyà i rectors catalans, amb el cant solemne dels goigs. Seguidament cercaviles, concerts, grallers, elecció de la pubilla i l’hereu de l’aplec, encantament de coques, ballada de sardanes, sorteigs, jocs de cucanya, balls i cançons tradicionals.

Si mai no hi he heu estat és un aplec molt autèntic, que des de temps immemorial servia per agermanar als veïns dispersos per moltes masies de l’alta garrotxa amb la gent del Vallespir. L’excursioneta des de Sadernes fins Sant Aniol és una bonica caminada, ara inclòs es possible prendre un banyet. L’espectacle, l’ambient, la gent i el caliu de la diada és curiós. És fàcil reviure una època i uns costums periclitats. Enguany s'espera una festa més concorreguda i lluïda que l'habitual.

Si teniu temps, feu una llegida a La Punyalada de Vayreda. La combinació de la lectura amb la participació a l’Aplec o qualsevol excursió per la zona serveix per entendre molt millor la Catalunya vuitcentista de la muntanya garrotxina catalana.


1 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi he estat un parell de vegades. Realment val la pena d'anar-hi.
També comparteixo la recomanació de "La Punyalada". Em va impactar molt, suposo que més perquè era bastant jove.