4 de setembre del 2008

Regulació de l'escalada a Montserrat



Tot just abans de vacances, el passat dilluns 21 de juliol, es va signar un acord entre la Feec i el Patronat de la Muntanya de Montserrat que regula la pràctica de l'escalada al massís montserratí. És un acord important. Trobareu informació detallada a la web del Patronat de Montserrat, encara que us recomano la lectura del bloc de l'amic Gatsaule, que n'ha fet un resum modèlic.

Algunes consideracions:

  • Cal una regulació de l'escalada enlloc? Aquesta és la gran pregunta que es fa el col·lectiu d'escaladors, i sempre es respon que no, que l'escalada és un esport de llibertat i que no es pot ni s'ha de regular. És a dir, majoritàriament no s’accepten regulacions. A banda d’actituds personals del tot respectables, en els temps i circumstàncies actuals de la societat en la que ens trobem, la pregunta és errada. Inevitablement, ens agradi o no, hi estiguem d'acord o en desacord, sigui just o injust, cada cop sortiran més regulacions. Era qüestió de temps que caigués la regulació de l'escalada a Montserrat.


  • La pregunta hauria de ser. Quina pot ser la millor regulació? Aquella en la que el col·lectiu hi pugui participar, se l'escolti i se'l tingui en compte. Desprès de la nefasta experiència del PN d'Aigüestortes, aquí el comportament de l'administració ha estat molt més obert.


  • Aquest acord és fruit d'un treball seriós, llarg i feixuc que ha durat més de 5 anys. Hi ha participat molta gent i no s'ha fet nomes des de darrera una taula, sinó que s'ha trepitjat el territori.


  • S'ha cercat el consens i s'ha permès el diàleg en un procés força participatiu. Hi han intervingut molts actors, però cal donar les gràcies a l'amic Xavier Arinyó, que en nom de la Feec, ha defensat els interessos dels escaladors. Juntament amb d'altres escaladors hi ha esmerçat moltes hores de feina grisa i de despatx.


  • En conjunt les exclusions són mínimes. A partir d'un inventari de 3.645 vies (que n'hi ha més), es permet l'escalada durant tot l'any en el 90,2 %, es regula temporalment en el 8,65 % i nomes es prohibeix en el 1,15 % de les vies repertoriades.


  • Llevat de les zones prohibides per l'obertura de noves vies caldrà demanar autorització prèvia. D'una lectura entre línies sembla intuir-se una voluntat positiva per autoritzar-les. Tanmateix aquest pot ser el punt més conflictiu, ja que serà difícil que la majòria d'aperturistes assumeixin la necessitat d'autorització prèvia per obrir una via.


  • El document és força coherent, obert a una certa flexibilitat i relativament equilibrat.


  • El seu èxit o fracàs pot determinar altres polítiques i normatives a la resta de muntanyes. Montserrat té una força emblemàtica que farà que tothom s'hi fixi.


  • Com sempre, allò important serà l'aplicació de la normativa i les interpretacions que se'n facin en la seva execució. Serà fonamental l'actitud de l'administració. Tal com ha anat el procés es pot tenir una mínima esperança. Aquí la futura Comissió Tècnica que es crearà jugarà un paper important. Caldrà veure les directrius que rebran els guardes.


  • Com acceptarà el col·lectiu d'escaladors la nova normativa? El temps ho dirà i hi haurà de tot, però caldria deixar enrere actituds de rebuig i enfrontament, de cremar-ho tot, i cercar espais de possibilisme.
Què en penseu?




1 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Veient com van o tenen intenció d'anar les altres regulacions, aquesta és modèlica i hauria de ser l'exemple d'una manera de fer bé les coses.