23 de juliol del 2008

Verdaguer i l'Aneto, encara


Ahir, 22 de juliol, va fer 126 anys de l'ascensió de Verdaguer al massís de la Maladeta. És una ascensió important però especialment rellevant per dos aspectes. El poeta va caure en una esquerda durant el descens per la gelera. Afortunadament en va sortir sa i estalvi i hem pogut gaudir de les planes d'una dels majors poetes de tots els temps. En cas contrari la història de la literatura catalana seria ben diferent. El segon fet important és escatir si va fer el cim de l'Aneto o no. És una qüestió menor en la biografia de Verdaguer però important en la història de l'excursionisme català. Aquesta discussió ha despertat llarguíssims debats entre excursionistes lletraferits i verdaguerians. En Bernat Gasull, autor d'una recent guia seguint les passes de Verdaguer pel Pirineu que ha permès permès posar llum a un seguit de confusions de les caminades pirinenques del poetar, va pujar el passat diumenge a l'Aneto amb les notes de Verdaguer a la ma. Està preparant un documentat text on es pronunciarà. S'espera amb interés. Al seu bloc ho avança.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Segons el llibre "Excursions a la Pica d'Estats" de Lluís Marià Vidal, reedidat per Cossetània el 2002, el guia aranès que va acompanyar a Verdaguer era Anton Calvetó. (pàg 36)"El guia que porto coneix pam a pam tots els racons: es diu Anton Calvetó i és el mateix qui, anys enrere, conduí mossèn Jacint Verdaguer al pic d'Aneto". Provablement el primer català que ho va aconseguir.

Salut. David Vilaseca

Anònim ha dit...

David Vilaseca,
m'interessa molt aquesta informació, cercaré el llibre. D'on treu en LLuís Marià aquesta informació. Si en tens més referències sisplau m'ho pots comunicar a bernatgasull@gmail.com. És evident que encara hi ha més elements i evidentment per part meva el que faig són suposicions i res és segur encara i em puc evidentment equivocar.

Bernat Gasull