17 de juliol del 2007

Tramuntar


“Mai vaig estar allí. Però puc veure’l sortir del refugi Marinelli a la llum de la lluna, allunyar-se entre les roques i després per la neu fosforescent, tric tric, puc escoltar el so rítmic del seu piolet sobre les pedres, tric tric, cada cop més llunyà i després, el silenci”...

Amb aquestes ratlles comença el memorable article que Dino Buzzati va dedicar a la memòria d’Ettore Zapparoli, desaparegut al Mont Rosa el 1951, i publicat al Corriere della Sera el dia 1 de setembre de 1951 i que ara podem llegir a Tramuntar.

El geògraf valencià Jorge Cruz ha tret a la llum Tramuntar, una nova publicació amb voluntat que sigui periòdica “per aquells que persisteixen en el desig de conèixer integralment la muntanya estudiant-la i recorrent-la en tots els sentits, pujant als seus cims; conscients, però, que mai aconseguiran saber-la per complet però satisfets de gaudir-la. Pels que tramunten un cop i un altre, intentant inútilment escapar dels perills de la muntanya: l’angoixa estimada de la por – mai negada i mai vençuda- l’atracció del vertigen, solitud. Per a ells – i per altres que encara no ho saben però ja estan atrapats per la muntanya-... per a tots ells aquesta publicació de periodicitat variable que presenta hipòtesis, recerques i aproximacions sobre la muntanya.”

Tramuntar surt amb la vocació de crear un nou espai per la cultura de muntanya, i en aquest primer lliurament celebra el centenari del naixement de Dino Buzatti, amb unes notes biogràfiques i literàries i la reproducció en traducció castellana d’un dels seus cèlebres articles publicats al Corriere della Sella sobre Zapparoli, un oblidat alpinista italià. El text, magnífic, (el podeu trobar aquí), les notes precises i brillants.

El projecte Tramuntar és una iniciativa personal, sense cap ajut i amb el finançament individual del Jorge Cruz. Una persona que aposta per la cultura alpina i de muntanya, i que lluny de lamentacions, s’ha posat a treballar amb senzillesa però molta seriositat i dignitat. Accions com aquestes serveixen per recuperar la fe en el gènere humà, en aquelles persones que lluny del plany miren cap endavant. Gràcies i felicitats. Per qui hi vulgui contactar

C/Dr.Agustín Pellicer, 13, 46111 Rocafort, tel.961311039.


1 comentaris:

Anònim ha dit...

Gran escriptor en D. Buzzati

Jo el vaig coneixer arran de llegir el "Desert dels tartars" que em va agradar molt...