20 de juliol del 2007

Canvis a Pòrtic i a l'Altair

El tsunami provocat per la venda d’Edicions 62 a Planeta i Enciclopèdia Catalana ha generat un terrabastall en el món editorial català. Les sorpreses, canvis i novetats es van succeint, i de noves que en vindran. N’esmentem dues.

Per una banda el nou Grup62 ressuscita el segell Pòrtic. Després d’un any i mig del darrer títol i una vida en els darrers temps molt esllanguida l’Isidor Cònsul n’agafa les regnes, amb l’intenció de rellançar-lo i posar un peu en el sector de llibres de muntanya, excursionisme i natura. Sortiran algunes guies i d’altres sorpreses. A seguir.

En segon lloc la revista Altair (de viatges) trenca la seva aliança amb l’Editorial 62, que havia cedit la capçalera al grup Cultura 03, i torna al comandament estricte dels seus fundadors, l’Albert Pedrol i el Josep Maria Barnades, és a dir, es desvincula de l’editorial i passa a dependre de la llibreria. El darrer número serà el 48 (juliol i agost) però a partir de la propera tardor dependrà estrictament de l’equip fundacional, amb els mateixos noms que fins ara al capdavant, però amb absoluta llibertat de cap consigna editorial i amb tota la intenció de recuperar l’esperit original.

S’ha creat un conflicte entre els titulars de l’Altair i el grup 03 que ahir es va fer públic, encara que feia temps que es coneixia. El grup Cultura 03 deixa Altair i aposta per una nova capçalera en el camp dels viatges de la ma de Lonely Planet. És a dir, des de Sapiens Publicacions (que edita les revistes Sàpiens, Nat, Descobrir Catalunya, Descobrir Cuina) es publicarà la traducció d’una revista de Lonely Planet, juntament amb Geoplanet, el segell de Planeta per les guies de viatge. En el llançament d’aquesta nova revista s'ha intentat perjudicar a Altair, confonent als subscriptors (havien arribat a dir que Altair desapareixia, veure aquí la carta oberta) i negant les dades d’aquests al nou equip de direcció, fins el punt que no s’hi han pogut posar en contacte. Els advocats de les dues parts feia setmanes que estaven en negociacions per mirar de solventar-ho, però davant de la manca d’acords ahir la gent d’Altair va decidir fer una roda de premsa per esbombar-ho, sense que pel moment des de Cultura 03 hagin desmentit cap de les dures afirmacions fetes.

Hi ha moviments, alguns lletjos, i n’esperem de nous per la propera tardor. Els anirem seguint.


4 comentaris:

Caminants ha dit...

També serà força interessant veure en els propers anys la influència de Internet en el món de l'edició de guies de viatge, muntanya, etc. Cada vegada hi ha més gent que extreu tota la informació dels viatges de la xarxa. Les preguntes que encara estan per respondre són,

Hi ha haurà en el futur informació de qualitat, fàcilment descarregable i gratuïta a la xarxa? (dic ‘futur’, perquè en opinió meva no és el cas actual)

I tenint en compte que els potents programes d’edició professional ja estan a l’abast de tothom, i les impressores són cada dia més econòmiques i de qualitat... perdran pes les editorials, les distribuïdores i les llibreries? Hi haurà vendes directes dels autors als compradors, podent triar aquest últims l’idioma, format, etc...?

Tot i ser difícilment comparable, en el món de la música ja sabem el que ha passat.

Anònim ha dit...

Bon dia Enric!

Em feia ilusió explicar-te que ahir vaig pujar a la Mola! I pel que tinc entès pel camí més llarg jeje. Vem trigar una hora i poc...estic bastant orgullosa jejeje ;)

El cert és que em va proporcionar prou calma (i satisfacció personal). I res, com que ja sabem com és la inspiració i les muses és probable que avuí tingui un tet-a-tet amb alguna d'elles jeje.

Un petonet!!

efaura@xtec.cat ha dit...

Hola Joan, tens molta raó en tots els interrogants que planteges. Els propers anys seran decissius.

Tanmateix crec que no són exactament comparables el cas dels llibres amb el de la música. El llibre, la lectura i la contemplació de les imatges necessiten del paper. No ha sortit cap suport que el superi.

La recerca d'informació ràpida i massiva es fa molt millor en suport digital que en físic.

En el cas de la música el suport és secundari.

Pel moment Internet encara no ha matat el món editorial, i si ho ha fet amb les discogràfiques.

Caldrà anar-ho seguint.

efaura@xtec.cat ha dit...

Maduiexeta, felicitats per la teva ascensió a la Mola. Ara és qüestió de continuar amb les excursions a la muntanya i no deixar-ho.

Per cert, on podem llegir les teves inspiracions?