25 de juny del 2007

Thalassa de muntanya

Passejada agradable pel Collserola amb el J.C. Mentre cerquem algun corriol per enllaçar les restes de Sant Vicenç del Bosc amb Sant Adjutori de sobte etziba: no seria possible un programa de televisió com Thalassa però de muntanya? Trobar reportatges sobre persones o gents de muntanya, sobre pastors, guardes, caçadors, pagesos o ramaders. Filmar escalades o simples passejades, elements del patrimoni, curiositats naturals o geogràfiques, formes de vida diferents, feines en perill d’extinció. És a dir, intentar recrear el món de la muntanya amb l’estil de Thalassa, amb la seva bellesa simple, amb la seva actualitat serena, amb el seu equilibri sorprenent. Rumio entre esgarrinxades. Per què no? Potser el J.C. té raó. Qui s’animarà a fer-ho?


3 comentaris:

David ha dit...

Tant de bó. Peró sembla que la muntanya tingui el seu espai acotat a l'esquí i els esports d'aventura, aixó fa que la gent tingui una irreal sensació de familiarització amb la muntanya que no té amb el mar. I pel que fa als muntanyencs, en tenen prou a saber quants tres-mils els falten per completar la llista, quin grau té tal via o de quin color són les marques que han de seguir. Potser un primer pas, seria canviar una mica el format del "temps d'aventura" i inserir-hi a cada programa algun reportage dels que comentes.
Una abraçada
David

Anònim ha dit...

Sens dubte la proposta és possible. I desitjable si ha de tenir la qualitat de Thalassa.
No em sembla que, en general, els programes televisius es regeixin per la qualitat, ans ho fan per l'audiència.
Si, malgrat això, Thalassa ha esta possible, i per temps perllongat, perquè no un programa semblant de muntanya?
Ho trobo un excel·lent idea.

Certament, el que comenta en David dels interessos dels muntanyencs van avui força pel cantó que ell diu. Només cal veure el butlletí de la FEEC, plè de "rallyes", i competicions de tot ordre, però amb ben poc espai per a l'excursionisme. Però en son una part. Quedem els altres, entre els quals els que com jo som xiruqueros-kumbaià.
Uns fan més soroll, però no m'atreviria a quantificar uns i altres per a saber quína audiència podrien estimar els productors televisius per al programa proposat.
Tal vegada el suggeriment per via de la FEEC podria d'antuvi esser més tinguda en consideració.
Salutacions.

Anònim ha dit...

la idea és molt bona. De fet, en el circuit de televisions locals hi ha un parell de programes que encaixen lleument en aquest format: "L'últim trobador" -on un senyor amb bigoti i flabiol volta Catalunya a la recerca de vides senzilles- i "L'herbolari" -on un senyor, cuiosament també amb bigoti, fa sortides per llocs d'Osona i va comentant les propietats de les flors i les plantes de la zona que visita-. Tant en un cas com en l'altre, de tant en tant, apareixen pastors i gent de muntanya, d'aquesta que encara trobes si et decideixes a voltar món sense convertir les muntanyes en ciutats.

Ja dic que no són la proposta Thalassa, però si un pas que se surt de la competitivitat de la muntanya. No sé si les productores en qüestió podrien estar interessades en fer un programa d'aquesta mena ni si els Nous Formats de TV3 s'hi apuntarien. Però la veritat és que estaria molt i molt bé.