22 de juny del 2007

Noves russellianes

En aquest bloc es parla sovint de Russell, del seu llegat i la seva obra. Ho faig no només com a russellià abrandat, sinó perquè observo que la seva figura continua atraient l’atenció, admiració i el treball de gent d’arreu. De manera sorprenent i amb una periodicitat regular hi ha noves interessants. La darrera és la propera publicació d'una biografia: Le comte Henry Russell-Killough, aux origines d'un mythe, escrita per Eric Amouraben i Roderic Martin i editada per Éditions du Patou. Aquí la trobareu. I ja en van... I en anglès també ha sortit un llibre-biografia sobre Russell.

Una colla de gent del Club Muntanyenc de l'Hospitalet de Llobregat estan preparant un ambiciós programa al voltant de Russell (Russellianes 2007-2009), que ha de culminar el 2009, l'any del centenari de la seva mort, que inclourà excursions als principals cims fets per Russell, visites culturals als llocs russellians més destacats, exposició fotogràfica, alguna xerrada.

Montañeros de Aragón també té un programa per la celebració del centenari de la mort de Russell, i aviat parlarem dels actes previstos a França sobre el mateix.

Per una altra banda em consta que hi ha algunes persones que estan treballant perquè el 2009 pugui veure la llum el primer llibre de Russell publicat en català. Que la sort els acompanyi.

I jo tinc ja a mà (gràcies Alberto), els dos volums en facsímil del gran viatge de Russell: 16.000 lieus à travers l’Asie et l’Océanie, reeditat per la Llibreria des Pyrénées & de Gascogne el 2002. És un text extens, editat en dos volums, de centenars de planes, que relata fil per randa el formidable viatge que va fer durant més de dos anys al voltant del món i que hauria de ser un dels grans textos clàssics de la literatura de viatges. Espero amb delit unes hores de molt agradable lectura aquest estiu.

Passen els anys i el llegat de Russell creix i es prestigia. Me n’alegro enormement. Vull pensar que la seva filosofia de muntanya és el motor d’aquesta russellmania, més que les excentricitats d’un personatge atípic. Una manera de viure i mirar la muntanya on el sentiment, la recerca de la bellesa, el retrobament amb un mateix, el submergir-se a la natura, ho són tot. Aquesta és la meva muntanya.