10 de gener del 2007

Dues noves revistes: CadiPedraforca i Natura i Aventura

Aquesta tardor ha vist la llum dues noves revistes que toquen el món de la muntanya. La primera és CadiPedraforca, nova capçalera que vol tractar i deixar testimoni escrit i gràfic de la gent i les formes de viure de les comarques del Berguedà, Cerdanya i Alt Urgell, és a dir, les tres comarques que s’estenen a redós de la muntanya del Pedraforca i de la serra del Cadí.

És una revista d’àmbit comarcal, que curiosament neix des d’una editorial de les Gavarres, amb periodicitat semestral. En el primer número recull una àmplia entrevista a mossèn Ballarin des de Gòssol i una petita monografia als vells oficis que s’han perdut o són testimonials. El primer número fa patxoca, la redacció està molt ben treballada i és sòlida, malgrat que el tipus de paper a mi no em fa el pes.

Pel que s’entreveu en aquest primer número és una revista de periodística que mira més aviat cap a la història, la petita antropologia viscuda, el costumisme i un cert estudi del folklore més que d'actualitat. En qualsevol cas és un nou lligam i reclam per a totes aquelles persones que viuen en alguna d’aquestes comarques o que simplement se les estimen.

La segona es diu Natura i Aventura i es presenta com una revista gratuïta de muntanya per Catalunya i Andorra. En el seu número 1 barreja articles d'escalada, ferrades, tècnica, material, descens de barrancs i sorprenentment de 4x4. Té 42 planes i és tota a color.

Desitgem molta sort a aquests nous projectes editorials.