5 d’octubre del 2009




Uns dies d'estada aquest estiu per l'Alt Berguedà em permeten assabentar-me d'una divertida polèmica local.

Resulta que fa sis anys un xeic àrab va comprar el poble de Peguera i tota la finca que l'envolta per 3,6 milions d'euros a la família  d' Ignacio de Olano i Fontcuberta de Barandiarán i Casanova, comte de Fígols, un dels grans protagonistes del passat miner de la comarca.

Va conèixer la contrada gràcies a  l’alemany Harald Kuspert, qui té muntat un centre de reproducció d'aus rapinyaires a Odén, sota el Port del Comte.

Els seus plans passen per la reconstrucció de les cases del poble i l'impuls d'iniciatives per a revitalitzar la contrada amb un projecte de turisme rural. Es ven com un projecte respectuós amb la natura i l'entorn, res a veure amb el que es fa actualment a  Dubai.

Durant aquest temps s'ha fet feina de despatx per a poder tirar-ho endavant i fa poques setmanes la Generalitat va aprovar el nou pla urbanístic de Fígols, el municipi al qual pertany Peguera. El document inclou un Pla Especial per als 750.800 metres quadrats de Peguera, tots propietat del xeic, que permet l’ús residencial a les cases rehabilitades, la construcció d’un hotel, un negoci de turisme rural, l’ús esportiu i hípic (el xeic vol criar cavalls de pura sang al Berguedà) i també la construcció d’una escola i centres d’interpretació de la naturalesa. Es prohibeix, a més a més, enderrocar més del 20% de les cases, gairebé totes ja enrunades, que componen aquest poble.

Però vet aquí que quan el xeic ja tenia la llei a favor, un pagès de Prats de Lluçanès que fa molts anys que hi porta les vaques a pasturar ha dit que no marxa. Que a les seves vaques no les treu cap xeic àrab d'aquelles pastures on sempre hi han peixat. Afortunadament els representants del xeic diuen que volen arribar a un acord amb el pagès per trobar una solució negociada i convenient per a tots.

Peguera és una contrada dolça i meravellosa, on sovint hi vaig a passejar. Ja em va doldre que hi asfaltessin la carretera i ara encara em doldria més veure-hi hotels i milionaris corrent per allà.

Potser el que vol fer el xeic àrab sigui respectuós i es faci amb cura. Potser ens hauria de fer pensar el fet que un poble i terres com aquelles acabin en mans dels àrabs. Potser ens hauríem de plantejar perquè Rasos de Peguera s'està enrunat. Potser caldria reflexionar que es vol fer amb tantes contrades del Berguedà abandonades.

Ja sé que és molt fàcil fer demagògia i que tot és més complex del que sembla, però personalment  felicito a aquest pagès i els seus collons, que s'atreveix a plantar cara a tot el poder i diners d'un xeic àrab només amb unes vaques.


6 comentaris:

en Girbén ha dit...

Com no estimar Peguera si m'hi veig en calça curta quan encara s'hi vivia!... I això d'incloure Peguera a la secció de "futeses"? Deu ser ironia, suposo!
També suposo que aquí ens serveixes un exemple -perfecte per concret- de les qüestions urgents que afecten els nostres paisatges, i sobre les que fa res volguérem discutir.
Aquí s'insinuen un reguitzell de preguntes sobre la conveniència:
-La d'un nou asfalt -La d'omplir el buit, no gaire antic, d'un poble -La de perquè un àrab i perquè ningú d'aquí -La de sostenir la validesa dels drets seculars de pastura -La dels gegantins tendals d'Odèn -La de deixar fer i la seva contrària -...
És com si el mateix paisatge de Peguera -un grop abrupte al mig de la placidesa- ja ens digués del seu difícil avenir.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Aquest pagès és molt llest!
Segur que arribaran a un acord.
El projecte, els està bé al berguedans?

Gatsaule ha dit...

Aquesta finca també es va oferir al Departament de Medi Ambient de la Generalitat, que va declinar l'oferta.

Penso que aquest xeic o el què sigui, ha comprat Peguera pel baix preu que tenia, i perquè són gent que valora el fet de posseir terra. Molts dubtem de que el projecte tiri endavant, sobretot tal i com estan les coses, i mentrestant ningú hi fa res.

Però també vull dir que em preocuparia molt més que el promotor fos local o, pitjor encara, espanyol! Pobre pagès, llavors..., que en faria de dies que els mossos l'haurien fet fora!

De fet, si sabéssim la pila de finques de muntanya que estan en propietat de multinacionals, quedaríem ben sorpresos.

lluís ha dit...

Jo crec que depén molt de com es faci el projecte. Si serveix perquè una desena de ricatxons es facin el seu xaletet i vinguin 3 cops a l'any, millor que no facin res. Però si a darrrera hi ha un projecte educatiu, ecològic i respectuós amb el medi hi estaria d'acord. De fet de tranquil en aquestes epòqes no en té res, hi ha més boletaires amb gps que bolets, i també és trist veure com van caient totes les cases.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

En aquestes circumstàncies no té res d'estrany que l'ombra d'Espui plani damunt aquest projecte.

Si les autoritats, les que hi siguin competents, i especialment les bergadanes, han après la lliçó d'Espui -sempre s'és a temps d'aprendre- hi ha possibilitat que el projecte pugui esdevenir respectuós i una font de riquesa a la zona.

Massa sovint la culpa no és dels altres, si no nostra. L'ull de l'amo guarda la vinya.

Lo Piolet ha dit...

Caram, caram sempre la mateixa historia. Faran forfaits d’aventura, Cresta de peguera + Spa + Boletos salvajes de la Zona. Ai senyor meu, tant de bo el pagès no afluixi ni un pam. Altre recull quasi verge que s’anirà a fer la mar.
Una salutació per tothom.