22 d’octubre del 2009

Suite Russell IV



Amb aquest apunt posem fí a aquesta sèrie sobre Russell que hem anat redactant durant els darrers temps. Si cap lector té alguna noticia sobre cap fet de Russell serà benvinguda la seva ressenya. Deixem també de dedicar a Russell la citació del diumenge.

Personalment tanco el centenari amb la frustració de no haver aconseguit traduir i publicar el seu llibre Souvenirs d'un montagnard en català, després de lluitar-hi molt i haver trucat massa portes. Però amb l'esperança sobre un projecte d'una filmació ambiciosa sobre Russell impulsada per una productora catalana, que si arriba a veure la llum serà una aportació molt digne al personatge.

Qui ningú no s'enganyi. Tots els actes i ressenyes recollits aquí no amaga que ha estat un centenari discret i més aviat poc concorregut. Russell té un reducte de fidels molt ferm, però continua sent un enorme desconegut pel gran públic de muntanya. En cert sentit és inevitable. La seva filosofia, la seva estètica, la seva literatura i la seva figura ja no és la dels nostres temps. Ara anem per uns altres verals.

I prou de Russell (per una temporadeta).


2 comentaris:

Anònim ha dit...

És cert que les tendències muntanyenques actuals (majoritàries) van en una direcció gairebé antagònica a la que va traçar Russell, però hi ha força elements en la concepció d'aquest escriptor i pensador que crec que tenen vigència, que tenen, si em permets l'expressió, un valor intemporal (ja sé que això no és gaire "à la mode" en els nostres temps líquids). Més enllà del personatge i les seves excentricitats, més enllà dels fets i, fins i tot, de l'estil (que és un tema important, sense cap mena de dubte), hi ha les idees, que caldria analitzar amb profunditat per veure si només són restes arqueològiques. Si inspiren a més d'un muntanyenc d'avui, alguna cosa hi deu haver...
Sí, deixem estar el centenari, amb més èxit o menys però efímer al cap i a la fi (com totes les commemoracions d'aquest tipus). Però que continuï el treball poc sorollós i rigorós d'aquells que estimen la cultura pirineista.

lluís ha dit...

Gràcies Enric per tota la informació que ens has anat aportant i per les citacions dels diumenges, que trobarem a faltar!

Trobo molt interessant el concepte d'intemporalitat, Jaume. Certs sentiments que expressa Russell crec que tenen aquesta característica, són aquells que "menys comprenem però que més ens plauen" i sempre és un consol saber que una altra persona també els ha experimentat, que no estem sols.