19 d’octubre del 2009

Suite Russell I



Transcorregut l'equador de l’any del centenari del naixement d'Henry Russell em dóna la sensació que les celebracions més importants ja s'han dut a terme. Al llarg d'aquests mesos he anat recollint aquelles alguns dels fets commemoratius més rellevants del que he tingut coneixement. N’hi ha per triar i remenar.

L’any del centenari ha portat una florida de reedicions i edicions de textos del genial pirineista o sobre la seva figura. Una de les publicacions més esperades és una biografia sobre ell, preparada per una renaboda. Absolutament imprescindible. Té 464 planes i costa 18 euros . Per comprar-lo http://www.editions-sudouest.com/nos-editions/editions-sud-ouest/1275-henry-russell-1834-1909-une-vie-pour-les-pyrenees.html. Henry Russell (1834-1909). Une vie pour les Pyrénées, és un llibre molt ben treballat, modern, actualitzat i probablement la biografia definitiva durant uns quants anys sobre Russell. De lectura imprescindible pels seguidors incondicionals. Aquí una petita entrevista a la seva autora http://www.revue-pyrenees.com/spip.php?article615

Els erudits han celebrat l’edició del llibre mítics i secret de Russell: Histoire d’un coeur. En principi no és un llibre de muntanya, sinó una novel.leta sentimental on Russell escriu sobre l'amor impossible entre un jove noble i una jove d'una altra religió i diferent posició social que acaba malament. Tothom hi veu el reflex de l'amor impossible que va tenir Russell per una noia amb la que no es va poder casar per expressa prohibició paterna, el que li va produir una gran frustració vital, el va empènyer als seus viatges arreu del món i finalment al seu amor a la muntanya. Russell va destruir avergonyit els exemplars del llibre i només se'n conserven tres originals, dos en mans privades i un en una biblioteca pública. La família fins ara no l'ha volgut treure a la llum, i ara surt aquesta edició de bibliòfil sense el seu consentiment, amb una petita polèmica que no amaga la seva rellevància, perquè el mateix Russell el va destruir i va establir que mai no es podria reeditar, ni tan sols després de mort. Així que un cop més s’ha incomplert la voluntat pòstuma d’un autor. Amb una tirada de 246 exemplars, de preus elevats, reservats als membres del club dels Amics del Llibre Pirinenc. Ha estat una edició confidencial, quasi clandestina, no repertoriada (no té ISBN, ni data ni lloc d’edició, ni dipòsit legal), que ja està esgotada i només es pot trobar a preus encara més elevats pels llibreters de vell.


A la primavera les Publicacions de la Universitat de Grenoble van publicar un nou llibre sobre Russell. Henry Russell et ses grottes, de Marcel Pérès. http://www.pug.fr/titre.asp?Num=1088 Aquí en podeu llegir un extracte.http://www.pug.fr/extrait_ouvrage/ERussell.pdf


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaig comprar i llegir la biografia de H. Russell per Setmana Santa i em va agradar moltíssim. L'autora ha tingut accés a informacions i documents familiars inèdits que permeten una comprensió més profunda de l'obra de Russell de la que es podia tenir fins ara. Aporta dades essencials per omplir alguns buits que es tenien sobre la formació, les motivacions i la mentalitat de l'autor. La veritat és que a França s'entan movent moltíssim a nivell de cultura pirineista, mentre que per aquí em sembla que aquest tema continua sent força marginal.

lluís ha dit...

No sabia la polèmica sobre el llibre "Histoire d'un coeur". No estic segur si m'agradaria llegir-lo, però més aviat m'inclinaria pel no. Crec que si ell havia expressat el desig de no reeditar-lo s´hauria de respectar.

efaura@xtec.cat ha dit...

Hola Jaume, efectivament una biografia excel.lent. A banda de tenir accés a una documentació familiar fins arar reservada, l'autora té un nivell i preparació (cosa de l'educació francesa) que ajuda molt a arrodonir l'obra.

Lluís, un cop més amb aquesta reedició s'ha violentat la voluntat d'un autor de que una obra seva no sortis a la llum. I s'ha fet amb un cert oportunisme, contra la voluntat de la familia.
El llibre jo no l'he llegit i suposo que si tingués possibilitat si que el llegiria, però estic segur que literariament no aporta res, encara que pot ser la clau per entendre la dedicació de Russell a la muntanya amb tanta passió. Un psicoanalista hi sucaria pà!