11 de febrer del 2009

Lectures




Sovint és qualifica amb lleugeresa un llibre com excepcional o insòlit. Aquest ho és, sense cap dubte. Per la contundència de l’obra (gran format, impressió de luxe, pes elevat) però sobretot per la temàtica. El subtítol diu El calendari català primitiu i Els camins d’Annibal.

Què és aquest llibre? A partir de l’estudi del Sol com a llum immutable de lectura del calendari, del trànsit dels ramats per carrerades històriques que han determinat la vida dels pastors durant milers d’anys, d’unes possibles trames de relacions de fires i mercats a la Cerdanya, adobats amb elements d’astronomia, arqueologia, cartografia, topografia i una interpretació original d’un forat de roques als environs del pic d’Arcalis que determinen uns dies fixos del calendari solar l'autor basteix un volum absolutament inclassificable.

En principi podria semblar un llibre de recerca, però també de recreació de la vida i cultura milenaria pastoral pirinenca que intenta escatir l’existència d’un probable calendari català solar primitiu. En el fons és un homenatge d’un home de ciències als pastors i a unes formes de vida ancestrals, atàviques, que han bastit la cultura pirinenca. També aventura una hipòtesi sobre el pas d’Annibal per aquelles terres i fa un sentit homenatge també a la mare natura, a la vall dels Orris, que podrien ser tantes valls pirinenques i als homes que hi habitaren.


És un llibre científic? Potser filosòfic? O antropològic? De tot una mica, acompanyat per unes fotografies extraordinàries. Sens dubte un llibre insòlit i inclassificable. I també excepcional.

La muntanya solar. Bonaventura Adellach Baró i fotografies de Jaume Riba Sabaté. 252 pgs. Andorra 2007 Edita Jaume Riba


P.S. Nevada intensa al Pirineu. De 50 a 80 cm al vessant nord i de 20 a 30 al sud. Acompanyat de vent. El govern andorrà dóna nivell 5 de risc d'allaus. El ICC dóna també nivell 5 per l'Aran-Pallars. Molt de compte amb les allaus!


3 comentaris:

lluís ha dit...

Sembla molt interessant, intentaré aconseguir-lo.
Crec que és imprescindible que recuperem aquesta cultura i saviesa pastoral i muntanyenca abans no es perdi.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

No hi ha dubte que t'ha agradat. El teu comentari encomana, però 150 naps son calers.
Faré bondat el que resta d'any i el demanaré als Reis, així no em costarà res.

Jaumegrimp ha dit...

Un llibre a tenir en compte, me l'apunto! I sí, sembla que la nevada ha estat imponent i inesperada, any de neu any de deu!