2 de febrer del 2009

L'altra cara de la forca




Dissabte per la tarda van passar pel Canal 33 el reportatge “L'altra cara de la forca”. És un documental que recrea la primera ascensió de la cara nord del Pedraforca pel Lluís Estasen i la seva colla l'any 1928. Aquest documental ha tingut una gestació llarga i complexa.  S'han hagut de fer moltes gestions per aconseguir el finançament necessari i finalment l'estiu passat es va poder rodar, després d'una minuciosa preparació. Al Festival de Torelló va aconseguir un premi important i als diferents passis que ha anat fent una molt bona acceptació.

V
aig asseure'm al sofà de casa, mentre afora plovia, amb una infusió a les mans per contemplar-lo tranquil·lament.

Els tres quarts llargs que dura van passar amb rapidesa. El film recrea la primera ascensió de la nord del Pedra barrejant ficció i actualitat. Quatre escaladors, caracteritzats d'època, fan la via, amb una filmació sòbria. La tasca de posproducció i muntatge és professional.

És una història de perseverança, determinació, lideratge i treball en equip, esperit de superació i molt de coratge. Aquesta escalada és la frontissa entre els pioners i l'edat d'or de l'escalada a Catalunya i el seu valor simbòlic és obrir les portes de les parets a una nova generació d'escaladors disposats a menjar-se el món.

Tanmateix el que trobo més destacable és tot el treball de  contextualització que l'acompanya. La presència de molts testimonis, d'escaladors, historiadors, sociòlegs, psicòlegs, el mateix fill, ajuden amb els seus comentaris a entendre les circumstàncies de l'època, les dificultats materials, el moment històric, la motivació dels escaladors. Aquest és un mèrit important, ja que permet que qualsevol persona aliena al món de la muntanya pugui entendre correctament l'escalada i la seva significació. El guió transcendeix la pura gesta esportiva per situar-se en el moment històric i el conjunt em sembla rigorós i ajustat.  Potser només es troben a faltar el testimoni d'algunes persones estretament vinculades al Pedra. 

En definitiva, un producte que m'ha semblat totalment homologable a d'altres europeus, amb el mateix nivell de professionalitat i dignitat. Felicitats a l'Oriol García i a tot el seu equip. I que no s'aturin aquí, sinó que aquest èxit sigui la primera pedra de nous projectes.


1 comentaris:

Jaume Ferrández Rubió ha dit...

Vaig seguir amb molta atenció aquest documental. Certament és un bon treball que va més enllà de la fita esportiva en concret; demostra que darrera de cada una d'aquestes mítiques asecensions i escaladors hi ha històries que encara no s'han explicat, un patrimoni i exercici de memòria que encara cal fer. Difícil, però, pels temps que corren. En qualsevol cas, L'altra cara de la forca és un bon inici.