5 de febrer del 2009

Henry Russell. 100 anys


Tal dia com avui, de fa cent anys, moria a Biarritz Henry Russell, un dels pirineistes més emblemàtics de tots els temps. La seva carrera alpina va ser extensa, la seva obra literària ha esdevingut una referència i el seu caràcter i excentricitats li han donat una aureola quasi mítica.

De Russell es poden dir moltes coses. Per no repetir-me us remeto a aquest text que és un resum de la seva biografia.


Però a Russell el que s’ha de fer és llegir-lo per compendre'l. Cal llegir el que s’ha escrit sobre ell i especialment el que ell ha escrit. I de la seva producció cal anar als Souvenirs d’un montagnard. És una obra clau, fonamental i irrepetible en la bibliografia muntanyenca. Ningú que es vulgui dir pirineista no pot deixar de llegir. A banda de la versió francesa, fàcil de localitzar, es pot accedir a una traducció al castellà editada per Barrabes (millorable). Malauradament tots els intents per poder disposar d’una versió catalana amb motiu del centenari han estat debades, degut al respecte que tenen els editors per la viabilitat comercial d’una obra d’aquestes característiques.


Curiosament sembla que el llegat i la trajectòria de Russell no decau amb el pas del temps. A totes les generacions hi ha persones que es senten atretes per la figura i obra del pirineista i la seva actualitat no perd actualitat. Per què? Crec que és per la seva filosofia de muntanya. Russell, per sobre de tot i més enllà de les anècdotes, professa un amor i pur i genuí pel Pirineu i les seves muntanyes. I en aquesta devoció molts s’hi senten identificats.


Des d’aquest bloc ens hem manifestat repetidament russellians abrandats. Intentarem aprofitar l’excusa del centenari de la seva mort per recordar-lo, reivindicar-lo i acostar-lo als lectors. Des d’aquestes setmana el full dominical del bloc (la citació) recollirà textos de Russell i anirem donant noticia de tot allò relacionat amb ell que s’esdevingui amb motiu del centenari.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Comparteixo la teva passió per l'obra de Russell i t'aniré acompanyant fidelment en aquest itinerari apologètic que anuncies en motiu del centenari de la seva mort. És una llàstima que no es consideri viable traduir al català la seva obra més important. No hi ha cap editor valent? Vols dir que no podria funcionar?

lluís ha dit...

Per mi també és un escriptor imprescindible: irònic, divertit, profund ... genial!
Serà un plaer seguir les seves frases cada diumenge!

en Girbén ha dit...

Síí al Russell!!
No puc deixar de recordar aquella escena a París, a la Librairie des Alpes, quan vaig decidir que ja deixaria de fer altres coses però que jo comprava "Els Souvenirs"; no l'original -que vaig tenir a les mans-, sinó la impecable reimpressió de l'edició de Pau del 1908 que van fer les Editions Slatkine de Ginebra al 1979. Mai, mai he lamentat aquell acte entusiasta! I com m'agradaria que el nostre Pirineu tornés a ser tan gran com el seu!