7 de gener del 2009

Lectures de Nadal. I

Bloc 2009

El Nadal és també temps de lectura. Enguany la collita ha estat variada i en diversos apunts aniré ressenyant els llibres que m'han entretingut.

Comencem amb el llibre de contes La réponse des hauters de Bernard Amy, que ha estat una de les lectures més interessant. És un volum format per nou contes llargs i un postfaci, gènere infreqüent en la literatura de muntanya. Ambientat en el món de l’alpinisme, l’escalada i el senderisme, l'entorn i l'activitat és una simple excusa per a reflexionar i fer-nos pensar. Més enllà de l’ascensió, de l’escalada o la travessa Amy aprofita l'excusa per acostar-se al risc, la dificultat o el perill, la recerca interior o la creació artística. L’alpinisme és quelcom més que un esport, és un instrument pel coneixement propi i de l'altre, per acostar-se a la complexitat de la natura humana i també una invitació per sortir de viatge, abandonar el recer segur i endinsar-se en una aventura interior de resultat incert.

Amy construeix uns uns textos subtils, extraordinàriament savis, escrits des de la intel·ligència i una certa recerca de la transcendència laica.

Bernard Amy és una persona fascinant. Físic, informàtic, investigador en ciències cognitives, és també alpinista i escalador, viatger i escriptor d’obra escassa però de gran qualitat. Destaca de la seva bibliografia El millor escalador del món, un dels millors contes de muntanya mai escrits, i Le voyage a la cime. També és garant de Mountain Wilderness i president de l’Observatori de Practiques de la Montagne et Alpinisme (OPMA). Jo diria que la seva trajectòria, tant professional com alpina i literària és sempre la mateixa: un viatge de recerca interior per diferents vies.

Llibre de qualitat per a lectors exigents.

La réponse des hauteurs. Bernard Amy. Ed.Libris. 2004.189 p.