30 de novembre del 2008




Encara no havia comprés que cada objectiu aconseguit és també un somni destruït.


Reinhold Messner


24 de novembre del 2008

Sempre Gabarrou



BLOC 2008

L'alpinista Patrick Gabarrou acaba d'obrir aquest darrer mes de setembre, als 57 anys, la seva sisena via a la cara nord de les Grans Jorasses. De dificultat MD l'ha dedicat al seu amic Hugues Aubarè, que va morir l'estiu al K2. Amb el mèrit afegit que obre aquesta via després d'un important accident en una cascada l'hivern de 2007.

És un rècord absolut. La història d'amor de Gabarrou amb les Jorasses probablement sigui única. Cap altre alpinista ha obert un nombre semblant de vies a cap de les grans parets dels Alps. Per sobre de tot és un aperturista. Amb el Michel Piola dels més important dels Alps dels darrers decennis. Si Piola s'ha dedicat a la roca Gabarrou a les vies de gel i alpinisme clàssic. Tenacitat, excel·lència, coratge i passió, les qualitats fonamentals d'un aperturista les aplega de manera aparentment natural.


Com a alpinista la seva trajectòria és excepcional. Com a persona resulta ser també extraordinari.


Felicitats!




23 de novembre del 2008

Citació del diumenge


BLOC 2008

I anirem lluny, encadenats al pur

atzar dels horitzons, que mai no tanquen

amb pany i clau de l'estímul del paisatge.



Miquel Martí i Pol



22 de novembre del 2008

Speed Riding

Dubtosos davant la nova temporada d'esquí? Teniu una mica de mandra per tornar als mateixos descensos de sempre? Doncs proveu el Speed Riding! Emocions fortes que no us decebran!



Qui s'anima a fer la primera a la nord del Pedra?


21 de novembre del 2008

Seleccions


Amb amics així no ens calen enemics...


20 de novembre del 2008

American Alpine Journal



La Biblia de l'alpinisme escrit, l'anuari de The American Alpine Journal d'enguany obre amb una portada de catalans. És una foto de l'ascensió del Jordi Corominas i l'Oriol Baró al Siula Grande, als Andes. I per dins, perdut en les 500 planes, hi surt algun altre català.

Bona noticia. Alpinistes de prestigi en una revista de prestigi. Potser no estem tant malament.



19 de novembre del 2008

Novament sobre senders



Diumenge el matí el passem acompanyant a la gent de Camp Base en una agradable passejada per les terres a cavall de l'Anoia i el Penedès, repintant un vell PR. El dia és preciós, les fulles daurades encara acompanyen a la vinya, al fons llueix Montserrat, retallant-se net a l'horitzó.


I novament em torno a preguntar:

- Tots els senders que es van crear fa vint o trenta anys s'han de mantenir a l'actualitat? Un sender no és quelcom viu, que pot néixer i morir?

- Té sentit cap sender per una carretera sobre asfalt?

- Existeix cap estadística sobre ús de senders? No sé perquè, però em dóna la sensació que alguns senders no es recorren mai.

- Per què una administració pública inverteix diners en el repintat d'un sender sense solta ni volta? Ja em sembla bé que les administracions col·laborin al manteniment de senders, però no hauria de tenir una mica més de criteri?

- La Feec no hauria de tenir el coratge de donar de baixa aquells senders que ja no duen enlloc?


Mentre dinem sota unes oliveres, quan el sol s'amaga i el fred s'atansa, continuo donant-t'hi voltes.


17 de novembre del 2008

La gelera indecisa

Canvi climàtic? Desaparició de les geleres? O simplement periodisme incompetent?

La gelera indecisa. Molt bo!



12 de novembre del 2008

El futur (incert) d'algunes estacions d'esquí


BLOC 2008BLOC 2008

Amb pocs dies de diferència dues noticies del món de la neu aparentment contradictòries però íntimament relacionades han saltat a la premsa.

La primera diu que el propietari de Boí-Taüll anuncia al Govern que està disposat a traspassar l'estació d'esquí. L’actual propietari, Luis Nozaleda, amo de la immobiliària Nozar i propietari del balneari de Panticosa i dels cellers Enate, està interessat en vendre-la. El complex està afectat per la crisi que fa uns mesos va afectar la immobiliària Colonial. Nozar va posar l'estació d'esquí com a garantia de devolució de part d'uns deutes per valor de 135,7 milions contrets a començaments d'aquest any amb Colonial i ha de retornar aquesta quantitat abans del 31 de gener del 2009. En qualsevol cas la seva obertura està assegurada per aquesta temporada.

La segona noticia diu que la Generalitat ofereix ajudes per connectar Boí-Taüll i Vallfosca. L'obertura de l’estació de Vall Fosca, prevista inicialment per al 2010, ha quedat en suspens després que l'empresa promotora, Martinsa-Fadesa, iniciés un concurs de creditors el passat mes de juliol. Em sorprèn molt que la Generalitat parli d’oferir ajudes per connectar Boí-Taüll i Vallfosca quan aquesta darrera està aturada i té un futur molt incert.

El problema de fons és el model de de desenvolupament territorial d'algunes valls pirinenques fonament en exclusiva en les estacions d’esquí. Un model que només funciona amb una especulació immobiliària potent i amb un fortíssim impacte sobre el medi. Ara bé, quan el sector immobiliari trontolla, tot el model s'enfonsa. No sembla que hi hagi alternatives a aquest model o si més no les Administracions no s’atreveixen a plantejar-les.

Com anirà la cosa? Ni idea, però no sembla aventurat pronosticar que l’estació de Vallfosca restarà aturada durant anys, si és que mai arriba a arrancar, i Boí-Taüll acabarà més aviat que tard a mans de les Administracions.



5 de novembre del 2008

Un nou refugi al Pirineu



BLOC 2008

Estas cansat d'anar sempre als mateixos refugis i trobar-te amb les màrfegues brutes i humides? No vols compartir llitera amb el company que ronca tota la nit? Potser vols una mica més d'intimitat amb la parella? Però no vols renunciar a continuar dormint amb l'anorak de plomes? I guardar la cantimplora dins del sac perquè no es glaci?


Doncs has de provar aquest nou refugi. Bé, abans d'això en deien refugi i ara en diuen hotel. Però segur que no et decebrà, sobretot si portes als teus amics pijos que mai t'han volgut acompanyar. No oblidis de reservar. Ah, em sembla que no fan preu de federat.



3 de novembre del 2008

Novament el llop


BLOC 2008

Vam dir que no ens sentíem especialistes en el llop, però vet aquí que si que hi ha entesos de debò en els llops. Després de un segle de la desaparició del llop a Catalunya i ara que tímidament torna a treure el nas per casa nostre, al Museu Darder de Banyoles, el propers dies 6,7 i 8 de novembre se celebrarà el Col.loqui de Tardor sota el títol Llops i humans a Catalunya. Del passat al present. Seran tres dies de xerrades per autèntics especialistes, conferències, taules rodones i exposicions. Una cita que cap llopaire no es pot perdre!