2 de setembre del 2008

Festival de Passy II



1-. En l’àmbit del llibre comercial actual dóna la sensació que el mercat francès està una mica aturat, lluny d’altres temps on sortien títols sense parar, hi havia competència entre editorials, existien diverses col.leccions i cada temporada apareixien novetats espectacular. Com a destacable d'enguany dues biografies simultànies de Patrick Berhault, una novel.la de Marc Batard, força esperada després de la seva cèlebre autobiografia i només llibres i guies locals. Res més. Cap aposta clara, format novedòs ni idea brillant. Ni tan sols en el llibre fotogràfic o de regal. Manquen idees? Manquen bones històries? Manquen personatges?


2-. Les editorials fortes (Glénat, Flammarion, Hoëbeke) no tenen parada pròpia. Sembla que han reduït al mínim la seva aposta pel llibre de muntanya, centrada només en valors aparentment segurs. En tot cas la industria no aposta per aquest festival.

3-. Tampoc cap novetat especialment remarcable en el sector de guies. Hi ha multitud de guies d’arreu, però cap format ni col.lecció nova. Potser perquè ja està tot ressenyat? És una fòrmula esgotada que viurà de les reedicions?

4-. Per contra hi ha tot un floriment de petites editorials, locals i regionals, que publiquen sobre muntanya. També molts autors que s’autoediten i una quantitat ingent de monografies locals en tots els àmbits.

5-. Com sempre es publiquen una bona quantitat de títols d’àmbit cultural, social, geogràfic, econòmic o antropològic. El món de la muntanya és objecte d’estudi en tots els seus camps i l’Universitat se n’ocupa. Enguany he descobert una aproximació socio-antropològica a l’altitud, dos estudis sobre la mort a la muntanya, sobre l’origen de l’alpinisme, sobre la construcció mediàtica del Montblanc...

6-. Guérin, l’editorial de referència del darrer deceni, continua i mira de superar la mort del seu fundador i factòtum, Michel Guérin, l’editor de muntanya més brillant dels darrers 25 anys. Tenia parada muntada atesa per la seva vídua. Han tret algunes novetats. Una de les biografies sobre Patrick Berhault, un relat de l’escalada de la cascada de l’Angel, una biografia de Simone Badier, un text sobre el meteoròleg de referència de les expedicions himalaienques Yan Giezendanner i per fi l’aparició d’una col.lecció de butxaca amb la reedició de moltes de les seves referències sense il·lustracions a un preu assequible. Bona sort en aquesta nova etapa.

7-. Més d’una dotzena de parades de vell. Les més importants de França hi són, amb material de primeríssima qualitat. Llibres i ofertes a tots preus, des de 5 € fins a més de 6.000 €. M’hi delecto. Cal remenar molt, ja que el mateix llibre el pots trobar amb preus molt diferents a cada parada. És una bona ocasió per completar col.leccions, trobar clàssics difícils de localitzar i curiositats insospitades. Comentari a part es mereixen les il·lustracions, quadres, aquarel·les i gravats d’època. Tota una meravella, però a preus elevats. Són la perdició dels col.leccionistes. Enguany cap d’aquestes llibreries tenia material interessant dels Pirineus. Allí surt a millor preu que aquí.

8-. Descobreixo l’editorial Pyrene Monde que està fent una tasca important en la reedició de clàssics pirinencs. En parlarem en detall.

9-. Xerrada amb la gent de l’Associació d’Amics de Ramuz. Comentem la gran desconeixença de Ramuz a Espanya i Catalunya. Ho saben. Trobo admirable aquestes associacions creades per lectors agraïts a un autors que treballen per divulgar la seva obra. També hi ha una parada dels Amics de Samivel. Un s’hi pot fer membre, cotitzant, i accedir a reedicions, noticies, xerrades... Quan veurem quelcom semblant a casa nostra?

10-. Em crida l’atenció les taules on els autors signen durant tot el dia el seu llibre. N’hi ha més de 25 o 30. Només cal acostar-s’hi per que se t’adrecin a tu i intentin vendre’t el seu llibre. És molt agradable la conversa amb els autors. Destil·len passió per la seva obra.

11-. Com sempre m’astora positivament la gran quantitat de llibres de muntanya perifèrics, de segona línia, secundaris, aparentment de poc interés, però que donen un gruix, cos, una consistència a la cultura de muntanya. Multitud de novel.les i novel.letes, relats, poesia, etc...

12-. Dissabte hi havia bona entrada, però sense cap aglomeració. La majoria de gent de mitjana edat i gran, quasi gens de jovent. No hi havia autors o alpinistes mediatics a la Fira. Cada cop em dona la sensació que ha anat esdevenint una fira per col.leccionistes i la industria i el món de la muntanya més actual no sembla gaire implicat.

13-. S’han reduït les activitats paral.les, que es continuen fent, però en nombre menor i més específic.