27 de maig del 2008

Temporada de neu a Suïssa



Gràcies al sempre amatent Jaume Jubert arribo a l’Informe de l’Institut d’Estudis de la Neu i Allaus suís, de Davos, sobre la temporada de neu 2007-08. El resum és interessant:

- inici precoç, amb neu continua des de mitjans de novembre.

- excel.lent gruixos de neu durant tota la temporada.

- força neu a finals d’abril en alçada.

- s’han recenssat 104 allaus que han afectat a 171 persones.

- 11 persones han perdut la vida, 38 han estat ferides i 32 allaus han provocat danys materials.

- aquests 11 morts estan clarament per sota dels 25 morts promig de cada temporada. Resta encara el mes de maig i juny on es poden produir nous accidents, pel que la xifra final pot augmentar.

- s’apunten com a possibles causes de la disminució de víctimes a un mantell nival força estable, una major prevenció i conscienciació per part dels muntanyencs i esquiadors i un bon nivell d’èxit en els rescats.

Dues impressions:

a) el canvi climàtic i la disminució de les nevades als Alps suissos no es constata. Pronòstics alarmistes?

b) la gent es forma i pren consciencia sobre els perills dels allaus. Enhorabona!

Algú sap si a casa nostra hi ha cap informe similar?


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Enric,

Sobre el canvi climàtic no crec que ens hagim de replantejar la seva gravetat cada vegada que hi ha una dada meteorològica, com ara són les nevades a Suïssa. A les últimes dècades hi ha hagut un increment sense precedents de CO2 a l'atmosfera i els seus afectes van més enllà de qüestions meteorològiques puntuals, afecta de les pròpies bases de la vida a la terra doncs estem canviant la composició química tant de l'atmosfera com dels oceans.

De totes maneres, sí hi ha en els mateixos Alps alguns indicadors (com són l'extensió dels glaciars) que apunten a un increment de la temperatura mitjana també en aquesta zona.

Per cert, aquest diumenge he trobat a faltar la citació, i d'altra banda tenies raó: m'han recomanat caminar ;-)

Gràcies pels teus ànims.
Salut.

enric faura ha dit...

Hola Joan, molt content de tornar-te a veure per aquí. Desitjo que l'operació hagi anat bé i la salut poc a poc vagi retornant.
La muntanya sempre obre una porta, del nivell més gran al més petit, i cal saber trobar en cada moment de la vida la manera d'obrir-la.