12 de gener del 2008

Hillary. Adéu i gràcies.


Als 88 anys ha mort Edmund Hillary. Ahir i avui tots els mitjans de comunicació en van plens, destacant els elements de la seva biografia. Tenen tota la raó, poc hi puc afegir, sense repetir-ho. Només hi ha alguns aspectes que em sembla que no es recullen prou bé.

Per una banda Hillary va ser un alpinista amb una carrera curta, limitada i no massa destacada. Va tenir la sort de fer una ascensió històrica, però no va tenir una llarga vida muntanyenca. La primera a l'Everest és una fita mundial, però no converteix a Hillary en el millor alpinista de tots els temps, com algun periodista despistat ha escrit.

Hillary va ser un dels primers alpinistes mediàtics. La seva gesta va tenir una repercussió en els mitjans com mai ha tornat a tenir l'alpinisme. Era lògic, ja que la primera a l'Everest va ser una de les fites de la humanitat, però mai abans i mai després un cim ha tingut tanta repercussió. Aquell cim el van convertir en una llegenda.

Finalment em quedo amb la biografia de la persona, no del personatge. Un cop assolit l'èxit i la fama es podia haver dedicat a viure de la glòria, a les bambolines de l'espectacle. Però ell va optar per un altre camí. Amb el seu compromís amb el poble sherpa, amb la seva actuació desinteresada i humaritària, en el seu proïsme envers aquells més necessitats, Hillary ens va ensenyar que qualsevol persona és més important que una muntanya. Si Hillary no va ser un gran alpinista, m'atreviria a dir que si va ser un gran ser humà. Tens tota la raó, Edelweis. Descansi en pau.


2 comentaris:

David ha dit...

Jo també em quedo amb l'aspecte "humà" del personatge. El tractament la premsa no especialitzada ha estat prou confús i pot donar una idea de com funciona el món de la informació.
D'altra banda, pocs han comentat que Hillary va ser el primer a pujar l'Everest i poder donar-ne fe, però que també va haver un tal Mallory, i que mai s'ha demostrat que no pugés. Aixó no vol dir que li tregui merit, però crec que amdos personatges i les seves respectives aventures, van inevitablmente de la mà quan parlem de la "primera" a l'Everest.

Anònim ha dit...

Estic força d'acord amb la visió descrita en l'article. Vaig escriure també un article en aquesta mateixa línia: http://www.engarrista.com/content/view/78/56/
El mateix Hillary va dir que volia ser recordat pel seu treball humanitari més que no pas per les seves proeses a la muntanya. Una gran persona!