28 de gener del 2008

Confirmat

Un ocellet m’ho va dir a la Fira del Llibre de Collsacabra i aquí ho vaig ressenyar. Arrel d’aquest post alguns amics em van dir que m’havien enredat i que la informació era falsa. Avui rebo un sobre de Les amis du livre pyrénéen que confirma l’edició de Histoire d'un coeur de Henry Russell. Serà la reedició de l’original de 1871, de 326 planes, amb una introducció de Marie de Pomyers-Gouyon, reneboda de Russell i un estudi sobre la història del llibre de Jacques Labarère. Es farà un tiratge únic reservat exclusivament a membres de l’associació en dues modalitats. La primera seran 33 exemplars numerats de luxe (270 €) i la segona seran 188 exemplars també numerats (135 €). Finalment hi ha una tirada de 25 exemplars numerats segons les lletres de l’alfabet dedicats únicament als membres fundadors. En cap cas el llibre es vendrà per llibreries, només s’atendran peticions per subscripció. Com podeu veure és un llibre per a bibliòfils. Contacte a amis-du-livre-pyreneen@orange.fr.



Per què és tan important aquest llibre? Per dues raons. Es considera que en les seves planes s’explica l’origen de la vocació pirineista de Russell. De jove es va enamorar d’una noia jove, protestant i pobre. La seva família no va aprovar la relació i el va amenaçar amb desheretar-lo i retirar-li el títol nobiliari si s’hi cassava, per ser d’una religió diferent a la familiar (catòlica) i d’una posició social inferior a la seva. Ell no es va veure amb forces de seguir el dictat del seu cor i va girar la seva vida envers la muntanya per superar el trauma amorós. Per ajudar a superar aquell mal tràngol va escriure aquest llibre. Encara que no va citar cap nom un cop editat va trobar que es podien identificar els personatges i va ordenar la destrucció de tots els exemplars. Només se’n van salvar dos, que han estat sempre en mans de la familia, retinguts i bloquejats. Tothom sabia de l’existència del llibre, però ningú hi podia accedir ni llegir-lo, amb el que el llibre durant més d’un segle s’ha anat citant fins esdevenir una llegenda. Inclòs alguns deien que no s’havia escrit mai o bé que no quedava cap exemplar. Ara es desfarà el misteri.


Donarà moltes sorpreses el llibre? No ho sé, ja ho veurem. Probablement no, però som molts els que esperem ansiosos la seva lectura, encara que sigui pel plaer d’accedir a un text mític.


Amb aquesta edició es dona el tret de sortida per commemorar l’any vinent el centenari de la seva mort. S’esperan altres novetats. Un altra familiar està preparant un nou llibre amb fotografies i textos inèdits. Es diu que es reeditarà una biografia seva. En parlarem.