25 de setembre del 2007

Voltors


M’aturo a ganyipar prop d’un roc per protegir-me del vent en un racó amagat del Pla d’Anyella. Un gran ramat, de més de cinc-cents caps pastura arreu. Vaques i vedells amunt i avall, amb les esquelles en un concert inacabable i harmònic. Prop hi ha les despulles d’una vaca. Mig esventrada, fa dies que és morta. Els budells li pengen entre les costelles, els ulls no hi són i un gran trau al darrera fa feredat. La fortor és notable. Els voltors que tot el dia m’han fet companyia hi fan cap. Primer dos, un parell de nous arriben uns minuts més tard, un darrer finalment. Cinc voltors majestuosos es dediquen a picotejar les despulles d’aquesta pobre vedella, cadascú per la seva banda. Picossada rere picossada la van esventrant, s’aparten uns metres mentre amb el bec desfan la pell del tall i hi tornen. Les vaques i vedells continuen menjant herba i rumiant impassibles, sense alterar-se ni espantar-se, ni pensar que potser demà seran elles el plat d’aquest àpat. No és un espectacle macabre ni morbós. Aquí dalt és un fet senzillament natural i lògic. La vida fa el seu curs. I jo retorno cap a casa.




3 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Mai m'he trobat de poder veure voltors alimentant-se de la carronya. I a aquesta distància...
En qualsevol cas per a mí penso que, tot i que ben natural, com dius, em faria una certa impressió.

Anònim ha dit...

El que no és tant natural i lògic és el que està passant amb els voltors a Osona,la Garrotxa i al Baix Berguedà.
Sense anar més lluny, al meu poble, Sant Quirze de Besora, els voltors ja han matat diverses vaques i també vedells, i els pagesos estàn molt indignats perquè legalment no hi poden fer res.

efaura@xtec.cat ha dit...

Hola xiruquero-kumbaia, efectivament era un acte natural però que feia una certa basarda. Potser la nostra civilització, que ens ha allunyat del medi natural, ens porta a estranyar el que hauria de ser ben normal.

David, he parlat amb algun biòleg i em diu que els voltors no ataquen a animals vius i sans, com a molt a animals malalts o a punt de morir. No és el primer cop que els ramaders denúncien atacs de voltors i no se n'acaba de treure l'aigua clara.