15 de juny del 2007

Sant Bernat de Menthon

Imatge de Sant Bernat de Menthon. Pic de Finestrelles. Gràcies, David.


Avui divendres s’escau la celebració de Sant Bernat de Menthon, el patró dels muntanyencs, excursionistes i gent de muntanya. És una diada poc recordada i menys celebrada, però des d’aquí hi volem fer un petit esment.

El Sant va néixer sembla que el 923, al castell de Menthon, prop d’Annecy, a la Savoia, i va morir el 1008 a Novara. Era fill d’una rica familia aristòcrata però va rebutjar riqueses i luxes i es va consagrar capellà, predicant per les valls alpines veïnes d’Aosta. Va fundar els cèlebres monestirs del Gran i Petit Sant Bernat, per donar protecció i allotjament als viatgers que havien de creuar aquests difícils colls, especialment a l’hivern. També va fundar l’orde religiosa que porta el seu nom, que encara existeix, encara que amb molts pocs membres. El Papa Pius XI, Achille Ratti, un bon alpinista, el va declarar patró dels muntanyencs.

Hi ha algunes representacions en poques ermites, una capella al costat de l’hotel del mateix nom als peus del Montseny, i poques entitats (C.E.Terrassa) recorden l’advocació. Per què, quin sentit tenen aquestes advocacions en una societat secularitzada?


2 comentaris:

David ha dit...

hola Enric !!...Fa pocs dies vaig trobar una imatge de St. Bernat de Menthon al cim del Finestrelles. La veritat és que desconeixia que fos el patró dels muntanyencs.
T'envio la imatge per si la vols publicar.
David

Anònim ha dit...

Molt oportú de recordar el dia de Sant Bernat de Menthon.
A mi no m'ha passat per alt, doncs el meu fill té aquest nom de pila.
El sentit de les "coses" pot tenir una dimensió social o individual, depenent d'èpoques. Ara vivim l'època que vivim, socialment parlant. Si el passat és poc conegut, l'esdevenidor és indesxifrable.
La dimensió individual però, va i es manté amb nosaltres.