6 de juny del 2007

Alexandre Csoma de Korös

La història està farcida de personatges extraordinaris, amb unes existències imprevisibles. Csoma de Korös (Transilvania 1784- Darjeeling 1842) hauria de ser un del hongaresos més famosos del món. Eminent filòleg, orientalista, va ser un dels primers estudiosos de la tibetologia per casualitat, a partir de la trobada amb un veterinari-explorador. Estudia llengües orientals a Göttingen i el 1819 surt a peu d’Europa cap a l’Asia fins arribar a la India. Aprèn 17 llengües i dialectes a la recerca de l’origen de la llengua magiar. Es el primer occidental que viatjar al Zanskar, on s’instal·la una llarga temporada en un petit habitacle sense calefacció per fer els seus estudis. Viu al Tibet, en un monestir amb el monjos. Descobreix els escrits fonamentals del budisme i els decideix traduir. Elabora un diccionari tibetà de més de 40.000 paraules que no es publicarà fins desprès de la seva mort. Retorna a la India britànica, on inicialment el prenen per un espia fins que reconeixen la seva vàlua.

Dels Carpats a l’Himalaia, el viatge d’aquest llegendari savi, lingüista, místic i asceta, ens passeja per països, civilitzacions, llengües i religions, en una aventura prodigiosa, que sembla més llegendària que real.

Sylvain Jouty, un dels periodistes i escriptors de muntanya més qualificat, acaba de publicar una biografia novel·lada del personatge a l’editorial Fayard. Gràcies a la seva amabilitat l'he pogut llegir. Celui qui vivait comme un rhinocéros, és un text apassionants, sorprenent, inclassificable. Totalment recomanable per amants de la literatura de viatges, de l’orientalisme, de les llengües però també de les biografies insòlites i impossibles.