14 de maig del 2007

Hotel des Voyageurs. S'ha cremat

Segons noticies rebudes des de França, la nit del 27 al 28 de desembre de 2006 es va cremar el cèlebre Hôtel des Voyageurs, a Gavarnia. Una pèrdua pels seus propietaris, però sobretot una gran pèrdua per la història del pirineisme. Feia 5 anys que estava tancat i anunciava una transformació en moderns apartaments per estiuejants.

Antic alberg era parada obligada en el viatge pel port de Bujaruelo cap Espanya. Caçadors, tota mena de personalitats, contrabandistes, botànics, científics, firaires, aristòcrates, escriptors, militars... el llistat de personatges havien passat per les seves cambres és interminable.

L'Hôtel des Voyaguers és (era) potser un dels establiments històrics més emblemàtics del Pirineu. Tots els grans pirineistes hi van fer estada. Henry Russell hi tenia habitació permanent i fins que ell no hi arribava no començava la temporada de muntanya. Brulle hi anava un mes cada estiu durant molts anys, Swan hi va dormir abans d'obrir el corredor amb el seu nom a l'Astzou, Packe també, i Schrader, Gourdon, Saint Saud, Ollivie, d'Espouy. Durant la segona meitat del segle XIX tota l'exploració del Pirineu surt d'aquest hotel, es pensa i es parla en les llargues vetllades del seu menjador. Allí es va decidir fer quelcom com l'Alpine Club als Pirineus, que cristalitzaria en la Societe Ramond.

Aquest incendi ha tirat a terra no només quatre parets, sinó que ha cremat una part important, única i irrepetible de la memòria històrica pirineista. Quina desgràcia!


2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat saber el que expliques.
Una bella pàgina de la Història.

ivanG ha dit...

Totalment d'acord! Gracies per explicar-nos una part de la história dels nostres Pirineus totalment desconeguda per a mí.
Una llástima!