17 de maig del 2007

Arqueologia pirinenca

Llegeixo a El Portarró (butlletí del PNAESM) d'hivern-primavera de 2007 un complet article sobre troballes arqueològiques que confirma un cop més la presència de la vida humana a les valls més altes del Pirineu. Hi ha més d'un centenar de vestigis arqueològics en el territori del PN, de tot tipus i èpoques. L'any 2005 es va estudiar l'Abric de l'estany de la Coveta, prop de l'estany Negre de Peguera, situat a 2.345 m. Un carbó d'un antic fogar datat amb la prova del Carboni 14 va permetre determinar que era un foc a l'interior d'una vivenda d'entre 9.500 i 8.570 anys d'antiguitat. Després es va abandonar, però fa uns 5.000 anys fou novament emprat com a refugi o vivenda. Fa uns 1.500 anys va tenir un tercer període d'ocupació, s'hi va construir un petit mur i es tornà a fer foc a terra de forma reiterada.


A la cova del Sardo, a la ribera de Sant Nicolau, a 1.800 m, s'ha localitzar el 2004 una balma que es creu que fa 1.500 anys va estar ocupada. S'hi han trobat diversos vestigis arqueològics, tancats, terrasses, fragments de ceràmica i ferro, eines de pedra, nombrosos fogars. Sota una capa de sediments s'ha pogut identificar restes de presència humana que fan pensar que la cova havia allotjat una vivenda fa uns 4.800 anys.


Amb aquestes recerques es confirma un cop més que les muntanyes pirinenques han estat habitades fa milers d'anys, des del fons de les valls a les capçaleres. Sorprèn la gran antiguitat d'algunes troballes, que fan pensar que immediatament a la retirada dels gels de les zones alpines aquelles terres van ser explotats, probablement per caçadors i una mica més endavant com a explotacions ramaderes. Amagats entre pics, crestes i valls hi ha molta història humana per descobrir encara .




1 comentaris:

Anònim ha dit...

Interessant.
No resulta estrany. Em fa venir a la memòria que fa pocs anys es van trobar les restes congelades i troços del vestit d'un caçador als Alps, de fa uns milers d'anys.