31 de gener del 2007

Les portes des Neiges

Llegeixo al Diari d'Andorra que el projecte de les Portes des Neiges (que vol unir l'estació andorrana del Pas de la Casa amb Portè per tenir una entrada per la Cerdanya) continua endavant. Saetde, l'empresa propietària comandada per la família Viladomat, ha aconseguit la titularitat d'un terreny de 35.000 metres quadrats al municipi de Portè. El projecte preveu la construcció d'un un complex immobiliari de luxe, amb la sis o vuit hotels, amb un màxim de 2.000 llits, apartaments, un golf de 18 forats i un circuit de caminades de 20 quilòmetres.

El terreny l'ha obtingut l'empresa després de guanyar un concurs públic internacional convocat per l'ajuntament de Portè per davant d'altres 18 empresses interessades. La compra del terreny ha suposat un desemborsament de 2 milions d'euros, però les inversions previstes en la construcció del complex superaran els 80 milions.

En aquests moments es possible enllaçar amb esquís des de Portè fins el Pas per l'alt de la Mina, encara que no a l'inrevés. Està previst la construcció de dos telecadires, un al pic de la Mina i l'altra del Padròs, per garantir l'enllaç entre les dues estacions d'esquí, a inaugurar la temporada 2007-08.


Fins aquí les informacions. La maquinària empresarial de la neu és imparable. Ni fronteres, ni el dret internacional, ni diners, ni muntanyes l'atura. Hi ha poques esperances de poder preservar els cims del Pedrons, la Mina, el Pimorent o l'alta vall del Querol. Un cop trinxat Andorra i esgotat el territori ara cal anar a destroçar el territori veí. Ningú és capaç d'aturar aquesta follia? I a més a més amb unes previsions de neu cada cop més incertes.